Djela

Antologije, poetike i intervjui

Intervju za BiHSstudenti.com

Da li nam mozete reci nesto o sebi?
Najteze je govoriti o sebi. Zapravo je bolje kada drugi imaju nesto reci o meni, tj. o bilo kome. To znaci da ta osoba zavrijedjuje pomen jer je nesto postigla, jer znaci nesto u odredjenom krugu ljudi. Za one koji surfaju po bosanskim sajtovima znaju dovoljno o meni: Zlatko Lukic, 1953 godiste, pisac, novinar, pasionirani historicar, cetiri puta povratnik u BiH (bez uspjeha).
Sta Vas je ponukalo da pisete poeziju i prozu?
Covjek ili jeste ili nije predodredjen da pise, slika ili komponira. Ako netko ima u sebi kreativan gen taj se gen prije ili kasnije ispolji u njegovom nastupu. Poceo sam sa prozom (pripovijetkama) jos u gimnazijskim danima, a kasnije, kao student nastavio pisati drame i romane. Taj stvaralacki impuls, ukoliko je covjek stvarno kreativac drzi covjeka cijeli zivot. Tko zeli moze me vise upoznati citajuci jedan od mojih romana na internetu koji se zove Duša.
Sta mislite o trenutnom stanju bosansko-hercegovacke pisane rijeci?
Postoji jedno kvalitetno jezgro bh knjizevnosti koju cine pisci srednje generacije. Uz obaveznog Abdulaha Sidrana, tu su Miljenko Jergovic, Irfan Horozovic, Zeljko Ivankovic, Dzevad Karahasan, Aleksandar Hemon i Amir Osmancevic. Neki su vec ostavili dovoljno traga u pisanoj rijeci nase domovine, a neki ce to tek uciniti. Samo izdavastvo je polarizirano na gradjansku opciju i nacionalnu. Kod velikih izdavaca kakvi su “Sahinpasic”, “Sejtarija” i “Bosanska Knjiga” moguce je da pisci bilo koje nacije objave svoja djela. Kod onih drugih nije bitan kvalitet, nego nacionalna opredijeljenost pa takvi izdavci objavljuju autore samo iz svoga etnickog kruga – sto nema veze sa knjizevnoscu jer se stampa svakakvo smece.
Banjaluka. Zasto Banjaluka?
Mada sam rodjen u Zagrebu, Banjaluka je moj grad i zato je Banjaluka zastupljena u vise mojih djela. To je grad moje mladosti, mog sazrijevanja, grad koji je imao siroke vidike i gostomprimljivost. Nekada su za istim stolom u elitnom Domu Kulture sjedjeli jedan Adem Cejvan, Josip Jovic, Bekir Misirlic, Aleksandar Ravlic, Ismet Bekric, Joco Bojovic, Lucijan Latinger, Mersad Berber, Zivomir Licanin, Emir Bosnic, Josip Granic, Kolja Micevic – plejada banjalcukih intelktualaca i umjetnika – a danas to nije moguce. Banjaluka je grad u BiH koji je dozivio najvece enticko ciscenje jer je iz te opcine protjerano skoro 80.000 nesrba. To me boli, boli me sto Banjaluka vise nikada nece biti kao prije.
Sta su Vasi planovi za buducnost?
Pisati i objavljivati. Momentalno trazim izdavaca za dva djela: “Bosanska sehara” – zbirka od preko 9.000 poslovica i fraza u govornim jezicima BiH koju sam sakupio u toku mojih pokusaja da se vratim u domovinu i da radim. A drugo je “Book of Kings” – atlas rodoslovnih karata europskih kraljevina i visokog plemsta od antickog doba do danasnjih dana.
Gdje se moze naci vise informacija o Vasem radu?
Za sada se moze naci samo na sajtovima. Ranije sam objavio roman “Karadjoz” i tu je stajala moja biografija. Kada dovrsim poslove za ovu godinu po pitnju objavljivanja nastojat cu napraviti svoj sajt. Ukucajte u “Google” moje ime i prezime i otvorit ce vam se nekoliko linkova gdje mozete procitati nesto o meni ili ono sto sam ja napisao. Naravno tu je moj omiljeni sajt ferhadija.com koji vodi moj prijatelj Afan Pasalic i sajt Vrbas od mog havera Kenana Juzbasica.
Kako mozemo naruciti Vase radove (knjige, romane, itd.)?
Moja dvije trilogije romana “Bosanski trokut” (Antigona Bosanska – Tajna Knjiga – Progonstvo) i “Mozak i metak” (Posrtanje Knjige – Karadjoz – Kino Bosna) koji su ove godine stampani u Sarajevu mogu se naruciti direktno od mene na: aurelius_kastel@web.de i aurelius_kastel@hotmail.com Pojedinacna cijena knjiga je: 12,5 eura i 7,5 eura, a obje knjige, dakle svih sest romana ako se naruce odjednom kostaju 15 eura, uz 5 eura za postarinu. Oni koji zele procitati dijelove iz romana evo linkova Bosanski Trokut. A ovdje su inserti iz romana Mozak i Metak.
Rijec ili dvije o BiHStudenti.com?
Pregledao sam sve na BiHStudenti.com. Sajt je vrlo dobro koncipiran. Vrlo zrelo je zamisljen kao promotor javnog mijenja bh studenata. Studenti su oduvijek bili elita jednog drustva kojoj je cilj da nastave graditi drustvo tamo gdje su stali prethodnici. A danas je vise nego ikada potrebno da studenti BiH imaju jedan centralni sajt koji bi povezivao dijasporu i animirao rad produktivnih duhova u cilju da se BiH izvuce iz corsokaka u koji je zapala najvise zbog medjunarodne zajednice. Pocetak je dobar, sada treba pronaci i motivirati sve one koji su voljni da sajt razvije u stvarno mjesto koje ce lobirati za istinu o BiH u svijetu. Ja sam se i ranije javljao studnetima, ali mi oni nikada nisu odgovorili, sto je vrlo cudno. Sve u svemu imate moju bezrezervnu podrsku i pomoc. Samo naprijed!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Appearance
Layout
Element Style
Accent Color