Blog

Tko sam…

Kao što sam rekao u jednom intervjuu, zbog pisanja sam bio često neshvaćen, uskraćen, boem, ali sam i dalje išao protiv vjetra, plovio sam uzvodno i preko uznemirenih voda. Ali sam uvijek išao naprijed, nikad se nisam predavao, bilo je teško, ali shvaćao sam to kao izazov, a ne kao kamen spoticanja. Uostalom, nađite mi umjetnika u najširem smislu koji je imao harmoničan, miran, konvencionalan život – mada je stvarao harmoniju, dizao buru svojim stvaralaštvom i bio ekstravagantan.

Da, to sam ja Zlatko Lukić, književnik po zvanju, srcu, životnom pozivu. U najvećem broju mojih dosadašnjih djela pisao sam o ljubavi, tradiciji, kulturi, povezujući moja najdraža mjesta, mjesto mog rođenja, odrastanja, trenutnog življenja s ljudima, onima koji su me nadahnuli svojim djelima, onima koje volim, naročito s onom koju volim.

Uvijek svjestan da život nije sklad, satkan samo od sretnih emocija i trenutaka, već često i onih nesretnih koje nerijetko lome, krše i povijaju sve pred sobom. Ali sve je to život i ja ga uzimam onakvog kakav je, sa svim svojim manama i vrlinama i takvog ga prenosim i na papir, nastojeći uvijek ostati pravedan u okruženju mojih likova, a vama moji dragi, vjerni čitatelji i oni koji ćete to tek postati ukazati da je život igra onog lijepog, ali i onog manje lijepog s čime se uvijek bez straha treba hvatati ukoštac.

Počeo sam pisati pripovijetke i pjesme i za oba žanra sam nagrađen, a prije nego li sam ih i objavio, izvedene su tri drame; Crveni kesten, Djeca noći i Hibernatori, od kojih je ova treća drama nagrađena i izvedena u čak 23 grada Hrvatske, BiH i Slovenije.

Od objavljenih djela tu su prvo ona koja su vezana za period mog života u BiH: Bosanski trokut, Banjalučka trilogija, Bosanska sehara (2 izdanja), Posrtanje knjige (2) Karađoz (2), Kino Bosna (2), zatim slijede: Katarza (roman, nagrađen), Bosanski rodoslovi (genealogija), Zagrljaj (poezija u prozi), Izgubljena generacija (pripovijetke), Nauk nebeski za narod bosanski (drama, nagrađena), Više od ljubavi (novela), Znameniti Rimljani (genealogija) i Book of Kings (genealogija, na internetu), Ponoćni rituali u Hramu snova (roman) i Sunce je tvoja sjena (roman).

Malo po malo, s ovog ću vam mjesta predstavljati svoja djela s kojima sam toliko srastao da mi se čini da i sam živim u njima. Otkrit ću vam trenutke kada sam bio sretan, nesretan, neshvaćen, čemu sam se smijao, u čemu uživao. Predstavit ću vam svoje likove u kojima ćete se možda imati priliku prepoznati, razotkriti i dublje uroniti u svoje unutarnje ja, pronaći taj svoj bitak koji često ostaje skriven, neshvaćen od drugih, ali često i od sebe samih. Zato vas pozivam na druženje, na razgovor, uživajmo zajedno na ovom putu beskrajnog upoznavanja jer ja sam na njemu upoznao mnoge ljude koji su me dotakli svojim pričama, djelima, nekad dobrim, a nekad i lošim, nebitno, postali su dio mog života, koje sam punog srca ovjekovječio u moje likove, djela, s namjerom da ih predstavim svima onima koji ih iz nekog svog razloga žele prigrliti, utješiti, razumjeti… ali i osuditi kada treba. Mišljenja sam da je razmjena mišljenja, životnih iskustva, ma kakvi bili, neprocjenjiv dar kojeg treba njegovati i ne dopustiti da ikad utihne. Uživajmo zajedno na ovom putu zajedničkog, a opet osobnog razotkrivanja, odrastanja i razumijevanja!
Srdačno,
Vaš, ali još više svoj
Zlatko

Appearance
Layout
Element Style
Accent Color