Djela

Antologije, poetike i intervjui

Katarza

– autobiografski roman iz vremena kad sam živio u hospitsu (hotel za “socijalne slučajeve”) poslije razvoda. Život mi je tad bio pisanje i provod sa visokim i niskim društvom. Razgovor između useljenice, Španjolke Corazon, Norvežanke Tore i mene:

Mome iznenađenju sljedećeg petka nije bilo kraja kada sam na vratima svoje sobe ugledao Corazon i njenu poznanicu koju mi je obećala dovesti. Bijah malo uredio svoj sobičak, provjetrio ga od duhanskog dima, našao nekoliko dobrih CD-ova, pripremio francusku salatu, nakupovao nekoliko boca žestokog pića (votka, tekila, viski), martini, tri butelje crnog i tri bijelog vina i deset piva. Osim toga, istuširao sam se, oprao kosu i podšišao bradu i brkove. Složio sam knjige u police da ne budu razbacane po cijeloj sobi, ispeglao zavjese i stavio ih na prozor. Bio sam spreman za novi kontakt, ali nisam bio spreman na iznenađenja.
Corazon je gošću propustila prvu ući i ja, kad sam je vidio, zanijemio sam od iznenađenja. Nehajno dignute kose istakla je još više svoje ljupko lice, diskretno našminkana, u roza dekoltiranoj kraćoj haljini, bez čarapa na nogama, a na štiklama, prišla mi je, pružila mi ruku i rekla svoje ime: Tora.
Da, to je bila Tora koju sam već upoznao i sa kojom sam imao onaj okršaj koji je već opisan! Ona ni jednim jedinim gestom, ni mimikom nije pokazala da me već poznaje. Samo se ljubazno nasmiješila kada sam joj rekao:
-Benjamin.
Večer je počela stereotipno. Nasuli smo si piće, Corazon je uzela prvo tri tekile, a onda prešla na bijelo vino. Tora je popila pet-šest konjaka (a vidio sam po njenim očima da je već nešto kod kuće pila), pa je prešla na crno vino. Ja sam polagano cijedio svoju votku i kod pete čašice počeo je zalijevati hladnim pivom.
Vodili smo nevezan razgovor. Onako. informativan, formalan, kao da se zaista tek upoznajemo. Međutim, upratio sam da je Tora skinula desnu cipelu, digla nogu na moju stolicu i ugodno je smjestila u moje međunožje. Pritajeno sam pogledao Corazon, činilo se da nije ništa primijetila. Zapravo se u jednom trenutku digla, ispričala i vjerojatno otišla podojiti Carlosa.
-Što kažeš: Carlos – zvani Benjamin?!
-Mogu ti sve objasniti.
-Nadam se… Jesi li spavao sa Corazon?
-Nisam.
-A da li bi volio to?
-Nisam je još počeo doživljavati kao moguću ljubavnicu.
-A mene? Što sam ja? – reče i prinese cigaretu usnama.
-Ti si Tora – odgovorih i pripalih joj cigaretu.
-I što sam još? – upita zadržavši mi ruku u svojoj ruci.
-Što bi ti željela biti? – zapitah, a ona mi na to uze srednji prst i usisa ga u svoje usne, netremice me gledajući u oči. Istovremeno mi poče masirati međunožje svojim nožnim prstima. Osjetih da se u meni budi želja. Kad Tora začu da se Corazon vraća odmaknu se od mene i nasu si vino u čašu. Corazon sjede do mene na kauč. Vidjevši da se Tora diže sa stolice, skida i drugu cipelu, okreće oko sebe, kao da nešto traži, ja uključih diktafon, a ona reče:
-Idemo se igrati – ljubavi… Ovako, Corazon, reci Benjaminu: Volim te.
Corazon malo začuđeno pogleda u Toru, nejasno je pogleda, pokuša se nasmijati i reče:
-Volim te.
-Benjamine, vjeruješ li ti u njenu izjavu? Mislim, da li je Corazon tako uvjerljivo rekla da bi joj čovjek mogao povjerovati?
-Nije baš uvjerljiva.
-Corazon, hajde ponovi. Ali unesi malo emocija u to.
Corazon se namjesti na stolici, pogleda u Toru, pa u mene, eksira svoje piće i ponovi:
-Volim te.
-Kako ti se sada čini? – zapita me naginjući se na moje rame s leđa i dodirujući me svojim toplim sisama.
-Ništa posebno.
-Vidiš Corazon, čovjek ti ne vjeruje. Potrudi se da ti povjeruje.
-Volim te… – ponovi još jednom Corazon.
-Opet nisi bila uvjerljiva… Gledaj sad mene.
Tada mi se Tora unese u lice, istovremeno me nježno a ozbiljno pogleda, glas joj malo zadrhti i kroz topli dah reče:
-Volim te… Kako je zvučalo Corazon?
-Baš kao da zaista tako i misliš.
-Benjamine, što ti imaš reći?
-Skoro si me uvjerila… Samo ne razumijem – što je cilj ove igre…?
-Polako, pričekaj malo. Hajde sada ti Corazon reci Benjaminu: želim te.
Corazon duboko uzdahnu, čarobno me pogleda i reče:
-Želim te.
-Benjamine, da li te je Corazon uvjerila?
-Pa nije baš sasvim… oprosti Corazon.
-Ništa. Mogu ja to i ponoviti… Želim te, Benjamine.
-Oho, ovo je bilo malo bolje – reče Tora.
Corazon se ne zaustavi na tome, nego reče čeznutljivo:
-Benjamine, želim te cijelim svojim tijelom, želim da me odmah sada… – ali Tora je prekide:
-Ohoho! Vidi sada preobražaja! – prokomentira.
-Ipak mi nije jasno što želiš dokazati? – reče joj Corazon.
-Strpite se. Hajde Corazon, pokušaj sada reći: “Hoću da me dobro pojebeš.”
-… Hoću da me dooobro pojebeš! – reče Corazon sasvim spontano i vrlo uvjerljivo.
-To! To sam očekivala. Bila sam u pravu.
-U čemu si u pravu? – zapitah sluteći svrhu Torine igre.
-Corazon je prostitutka. Corazon, ti se ne ljutiš, je li tako? E pa ni jedna prostitutka ne vidi muškarca kao emotivno biće nego samo kao objekt (kao i on nju, uostalom) koji će za novac nad njom zadovoljiti svoje seksualne potrebe. Zato i nije mogla uvjerljivo reći da te voli. Malo je uvjerljivija bila u iskazivanju želje, a u trećoj varijanti se odmah našla na svom terenu. Sjajna si, Corazon.
-Pa prirodno je da postoje razlike između žena. Misliš li da sve žene svojim muževima, kada žele imati seks, kažu: želim da me dobro pojebeš. Svaka osoba ima svoj individualni jezik, rječnik i stil – reče Corazon.
-Kao što sve osobe jedne profesije imaju slične izraze, ili fraze. Recimo, kurva ne bi tako rekla, kao što je rekla prostitutka. Ona bi, na primjer, rekla: dragi, da li bi volio opaliti koji metak u moju mačkicu? Ili: daj mi taj svoj komad da me ispuni… – dopuni me Tora.
-Ti dakle razlikuješ prostitutku od kurve? – zapitah.
-Naravno da razlikujem! – kategorički odgovori Tora. Kurva nikada neće reći da je prostitutka.
-Da, ali ni prostitutka nikada neće reći da je kurva – dočekah je.
-Kurva voli to što radi – nastavi Tora kroz osmijeh.
-A ja ne volim to što radim – ubaci se Corazon.
-Tako je… Ali, muškarci na izvjestan način ipak vole kurve – reče tada Tora.
-Dok s druge strane ne vole prostitutke – rekoh.
-Ali zato muškarci mene uvažavaju, jer me plaćaju. A kurve samo misle da ih muškarci uvažavaju – poče se braniti Corazon.
-Prostitutka ne cijeni muškarce, skoro kao ni kurva. To im je prva sličnost – reče tada Tora.
-Sve sličnosti kod prostitutki i kurvi donekle su tipične i za druge vrste žena, mogu se odnositi na supruge, ljubavnice, lezbijke… – rekoh pomirljivo. Međutim, Tora je žurila dalje:
-Prostitutke su često frigidne, a kurve su često nimfomanke. Prve se jebu da bi preživjele, a druge iz zadovoljstva.
-A obje vrste žena su pretežno patetične – rekoh.
Ovaj dijalog mi je postepeno postajao zabavan. Mnogi muškarci su skloni poistovjetiti ta dva pojma: prostitutka i kurva, međutim, između njih postoji mnogo više različitosti nego sličnosti.
-Znajući sebe, mogu reći da sam vjernik, valjda su takve i moje kolegice. Za kurve mislim da su ateiste. Njih rijetko kada grize savjest, a mene katkad zna ugristi to što zovemo savjest…
-Prostitutke su nesretne, a kurve misle da su sretne. I jedne i druge bježe od istine. S jedne strane prostitutka žudi za ljubavlju, jer ipak vjeruje u ljubav, a kurva ne žudi za ljubavlju, njoj je seks kao surogat za ljubav važniji i rjeđe vjeruje u ljubav – nastojah dati i ja još koji prilog njihovoj diskusiji.
-… Kurva je narcisoidna, a ja nisam. Ja znam da sam gubitnik, a kurva ne osjeća to. Ja se čak nekada i kajem za svoje postupke, a ona ne – doda još Corazon.
-Da, ali zato kurva poštuje sebe, a prostitutka to znatno manje čini – reče joj Tora.
-Međutim, prostitutke pretežno vole djecu, a kurva kao da nema toliko izražen majčinski instinkt – uključih se ponovo ja – Osim toga, iako ni jedna ni druga ne vjeruju posebno muškarcima, prostitutka, na neki način čezne da se uda, a kurva ne luduje za tim. Ona je ili udana, ili razvedena. To je malo paradoksalno s obzirom da prostitutka ne vjeruje u budućnost, a kurva vjeruje. Uz to, prva je brižna, a druga je bezbrižna.
-Ja se ne zavaravam da me vole, ali smatram da kurve zavaravaju sebe da je vole. Jer ja ne vjerujem komplimentima, a ona vjeruje, jer mene biraju, a ona više voli birati, jer znam koliko vrijedim, a ona ne zna koliko vrijedi, jer ja priznajem da sam prostitutka, a kurva nikada neće priznati da je kurva, jer ja nastojim upoznati sebe, a ona ne nastoji upoznati sebe. Ja ako lažem, to činim iz potrebe, a ona, kurva laže iz interesa. Ja znam da mene mnogi muškarci opravdavaju, a nju ne. Ja čak mogu biti i vjerna, a njoj je teže biti vjerna – zato što ja nisam pizda u duši, a ona je. Isto tako znam da nisam superiorna nad muškima, a ona je. To je možda zato što sam često osjećajna, a ona nije. Zbog toga sam i zaljubljiva, a kurva samo misli da je zaljubljiva. Mene je lakše uvrijediti nego kurvu. Ja znam saslušati druge, a ona glumi da sluša, ja znam čuvati tajnu, ona ne zna. Ja sam svjesna koliko patim, ona to ne shvaća, jer ja se želim smiriti, a ona ne želi. Želim zaborav od stvarnosti, a ona to ne želi. Znam da ću ostariti, a kurva ne misli na to. Katkada poželim umrijeti, a ona ne pomišlja umrijeti. Ja puno češće cijenim poštenje i nastojim ne varati mušterije, a kurva ne cijeni poštenje i često vara svoje ljubavnike. Ja jesam nesigurna u sebe, ona misli kako je sigurna u sebe, zbog toga se ona voli ispovijedati, a ja ne. Mada sam katkada stidljiva za razliku od kurve, znam se našaliti, a ona umišlja da se zna šaliti. Isto tako, ja mogu biti i veliki prijatelj, a ona misli kako je veliki prijatelj. Ja nisam posesivna, a ona je. I na kraju: prostitutka je rijetko kada i kurva, a kurva je potencijalna prostitutka.
-Ti si možda mogla postati i psiholog – pohvalih Corazon i nastavih – Imao bih i ja nešto dodati. Mislim na neke podudarnosti: obje sorte su sklone porocima, povodljive su, nametljive, tetoviraju se, sklone su krvnom deliktu, puno psuju, ne misle da su nemoralne, često piju i katkada ne paze na svoju higijenu. Obje vrste žena sebi dižu cijenu (kao i sve žene uopće), drže do svog izgleda, vole čitati ljubiće, vole nakit, darežljive su, ne vole pajkane, izbjegavaju abortus, vjeruju u horoskop i vole puno spavati. I još nešto, vjerujem da su i jedna i druga imale neku traumu iz prošlosti, možda gorku prvu ili bilo koju ljubav i da zbog svega toga nemaju baš miran san…
Na moje riječi Tora nasu punu čašu vina i iskapi ga. Zatim se diže i poče teatralno, kao da se obraća Corazon:
-Da, ti si altruista, a ja egoista. Ti koketiraš samo iz nužde, a ja i kada ne treba, ti glumiš iz potrebe, a ja sam rođena glumica… Da, ti lakše opraštaš i uvredu, a ja teže, i, toleriraš konkurenciju, a ja ne toleriram, i lakše priznaješ poraz, a ja ga teško priznajem, popustljiva si, a ja nisam. Ja sam agresivna. Ja samo želim vjerovati u reinkarnaciju, a ti stvarno vjeruješ u to. Ti jadnice, voliš biti počašćena, a ja volim i častiti, ti ne voliš rizik, ja ga volim, ti nisi navikla na nježnost, ja jesam, zbog toga si ti mazohistički karakter, a ja sadistički, navikla si na grubost, ali i ja se mogu navići na grubost. Ti izbjegavaš skandale, ja ih volim, ti se bojiš spolnih bolesti, ja ne. Ti kao nisi histerična, a ja sam histerična, e pa neka sam. Možda i ti završiš u ludnici, kao i ja. Ja barem volim mlađe muškarce, jer oni su izdržljiviji, a ti starije da što prije odradiš posao. I volim imati žigola, a ti ga ne voliš pošto te podsjeća na tebe. Ti ne voliš ni razgovor o seksu, ni porniće za razliku od mene, ti ne uživaš u seksu kao ja, ti si konzervativna, a ne ja, ja sam ekstravagantna, a ne ti. A znaš li zašto? Zato jer si ti iz nižeg socijalnog sloja, a ja sam iz višeg i zato jer si prosječne inteligencije za razliku od mene i jer imaš slabije obrazovanje od mene. Uostalom ti i tebi slične se češće drogiraju nego moja sorta žena, kako reče Benjamin. I ti i ja se jebemo sa muškarcima, samo s tom razlikom što ja volim sisati muškarcu, a tebi je muka od toga, ja volim i da me ližu, a tebi je i to naporno. I na kraju – ja ne volim prostitutke, jer sam svjesna da ni prostitutke ne vole kurve.
-Uh dokle si došla Tora! Ti bi doktorirala. Ovo je esej! – rekoh.
-Ja sam već doktorirala! Meni samo smeta što ona kao prostitutka ima pravo građanstva zato što živi od svoga rada, a nekome koga nazivaju, kao mene: kurvom, kučkom, beštijom, droljom – označavaju kao nemoralnu osobu samo zato što želim uživati u životu i seksu. Da li je nemoralno što ja volim i masturbirati, a toga se Corazon užasava… Poremećen je sustav vrijednosti…
-Koja je to tvoja vrijednost o kojoj ti pričaš? – upita je na to Corazon.
-Pravo na slobodan osobni život! Ako si imalo poznat, ti više nemaš pravo na svoju intimnost. S tobom ispiraju usta. A nitko se pri tom ne osvrće na nemoral prostitutki. Zar su one potrebne danas? Ti i tvoja sorta ste konkurencija mojoj grupi žena.
-One su potrebne zato što ste vi od muškaraca napravile mekušce – reče sad Corazon – A što se tiče konkurencije, vi ste veća konkurencija nama nego mi vama.
-Je liiii? Dobro, reci mi onda: da li bi se ti mogla pojebati sa Benjaminom, a da mu ne naplatiš? I da još pri tome uživaš u tome? Moje skromno mišljenje je da ne bi.
Corazon ne odgovori. Prozreo sam u momentu što hoće: želi deklasirati Corazon kao moju potencijalnu ljubavnicu kako bi je istisnula iz mojih mogućih planova, a napravila mjesto za sebe, samo zato jer je ljubomorna kao pas! Corazon se diže i izađe iz sobe. Isključih diktafon.
-Jesi li je vidio kako se povukla kada sam joj sasula istinu u oči?
-Jebi ga sada… Uvrijedila si je. I ona je čovjek i to više nego što misliš. Ona je dovela tebe ovamo zato da bi ti srela mene, željela ti je učiniti neku uslugu jer te uvažava, iako zna da si kurva…
Tora se grohotom nasmija i reče:
-Nazvao si me kurvom. To volim… A znaš li ti uopće zašto me ta uličarka toliko uvažava? Zato jer joj vrlo dobro platim da je pojebem sa svojim dildoom dok ona mene liže! I samo mi nemoj reći kako sam ja perverzna. Što ti misliš kako ona jedino može postići orgazam? Doživljava ga samo onda kada joj njen rođeni sin Carlos sisa bradavice! I tko je sada lud?
-OK. Smiri se. Što ćemo sada? Sjebala si večer. Ne znam koji je vrag ušao u tebe – rekoh i stavih prokuhati vodu.
-Nije ušao, ali bih voljela da uđe u mene…
-Znam to… Samo još nešto da ti kažem. Ja živim u ovoj sobi i Corazon mi je susjeda. Kao susjeda ona mi nešto znači i može mi trebati. Ne želim da se uplićeš u taj naš odnos. Nadam se da ti je to jasno – pritom u prokuhalu vodu sasuh čokoladu u prahu.
-Ti bi je jebao?
-Ko ti govori to? Radi se samo o tome da ona pazi na moju sobu dok sam ja odsutan, a ja na njenu dok nje nema.
-… Dobro. Da je tako dokazat ćeš time da se sada posvetiš meni. Da li je to u redu? – reče ona, a ja prelih čokoladu iz lončića u šalicu.
-Točno. To je u redu… Vezat ću te za ovaj krevet i lijevati po tebi vrelu čokoladu. A onda ću te razvaliti da nećeš tri dana moći hodati.
-To mi se već sviđa… – reče Tora i leže na kauč.
-Da li stvarno misliš da si uspješna kao kurva? – zapitah je dok sam je svlačio.
-Naravno. Čovjek, ako želi biti uspješan u nečemu, mora sa uživanjem činiti ono u čemu želi uspjeti… Kako ćeš me vezati, kako da legnem – na leđa ili na trbuh?
-A kako bi ti željela?
-Ako ležim potrbuške to je ponižavajuće. Izgleda da se iživljavaš. A ja želim gledati užitak u tvojim očima…
-Digni ruke da ti ih zavežem – rekoh joj, a ona me spremno posluša.
-… Ipak želiš biti malo ponižena?
-Da, ali onako kako to ja hoću. Zato ću govoriti što želim da mi radiš – uzvrati ona dok ja prinesoh šalicu njenim grudima. Jedna kap tople čokolade kapnu joj između dojki.
-Voliš ove igre? – upitah je dok je gledala u vodopad čokolade. Toplina čokolade izmami joj dubok uzdah, ali reče:
-A tko ih ne bi volio, pogotovo ako zna sva pravila igre…? Hajde, poliži tu čokoladu. Ali ostavi i za mene…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Appearance
Layout
Element Style
Accent Color