Djela

Antologije, poetike i intervjui

Summit

 

 

 

 

 

OSOBE:

(nadimci)

 

 

BOLE – satiričar, alkos, fotograf povijesti

HANA – konobarica u „Eliti“, Sovina prostitutka

GARA – kraljica prosjaka iz Centra

KETI – šefica šverc klana na relaciji Trst – Istambul

DADI  – boss muzičkih tezgaroša, kockar

MRGA – vlasnik automata za igru, režimski doušnik

SOVA – bivši džeparoš, sada makro i gazda “Elite“

LOLA – narko dilerica s periferije

SMRT – neprikosnovena, prelijepa carica života

 

Kavana „Elita“ s vrtom, na obali Mrljave u Malopolju, ljetna noć, 1989. godine.

 

 

I.

NAMJEŠTALJKA

(večer: 19:45h CET)

 

Turobna, tamna, tmasta, tiha, treperava večer. U zraku šuti elektricitet, pa zašušti, zapucketa – blizu je grmljavina, stampedo od neba, do zemlje. Još nema oblaka, ali vjetar obećava oluju jezivu, strašnu, dugu. Balkanska bolesna situacija: melankolično pust vrt kavane (s malom fontanom) – jer je ljudima skupo, preskupo. Bezvoljan gazda, sjena od konobarice. Budući nema prometa, prašina guši tu pustoš. Četiri stola, oskudna u opremljenosti, iako rezbarija odaje skupu, ali kič izradu. Stolice hladne, tužne. Svjetlo grozomorno sivo, patološka atmosfera koja naslućuje nekrofiliju. Glazba tuleći turpija uši stilom koji gazda obožava: novokomponirana lakrdija u dva dura.

Sova, gazda „Elite“ sjedi sam u vrtu, koji je kraj vrata iznad kojih je firma: neonska reklama u bojama identičnim jugoslavenskoj zastavi, a u sredini umjesto petokrake žutim slovima piše “Elita“. Sova baca pasijans, monotono, glupo, vječno. Lice tupo, bezirzažajno. Emocija mu je mrtva već četvrt vijeka.

Hana, poetskih očiju, Modiglianijeva gracija, pogleda zaustavljenog u beskraju beznađa, naslonjena na štok vrata, gleda istinu svojih prozirnih dlanova.

Telefon zvoni, stravično, dugo. Hana se poslije odvratno duge zvonjave odlučuje dignuti  slušalicu. Uđe u kavanu, digne slušalicu, pojavi se uokvirena otvorenim prozorom – ali šuti, stoički, mazohistički.

Baršunast, melodično-mazan glas govori lijepo, slatko, dugo. To priča prelijepa Smrt.

SMRT

(off): Halo… Je li je to kavana “Elita“? A je li tu veliki gazda Sova? Ne, neću ga… Recite mu samo da je večeras u dvadeset sati sazvan summit… Da – summit vodećih šefova, bosova, lidera, cijele sive eminencije našeg lijepog Malopolja na Mrljavi… Nježno i lagano ste digli slušalicu, znači li to da se javila njegova glavna vila Hana? U pravu sam, zar ne? Hana, odmorite svoje umorno tijelo. Noćas vas neće pohoditi ni jedan zagorjeli manijak. Večeras će vaša duša biti slobodna kao i moja. Recite gazdi da na summit dolaze: (kako se spomene koji lik, on se pokaže naizmjenično s jedne ili druge strane bine i namigne publici) Bole, onaj sociolog-povijesničar, satiričar – znate onaj što popije gajbu piva i priča trezveno o komunistima s aspekta građanskog disidenta. Doći će i Gara, ona stara – kako je vi zovete, velika majka – kraljica prosjaka, velika duša istine i bola. S njom će biti i Keti, švercerica visokoga stila, glavni adut slobodnog tržišta od Trsta do Istambula – osoba koja mnogo bolje shvaća tuđi gubitak nego svoj dobitak. Doći će i Dadi i Mrga – dva gorka tipa. Prvi je vječiti ubojica svoje prošlosti, kameleon bez premca, a drugi je mutikaša. Za tren zamuti gorski izvor, i u tom mulju nađe argument protiv drugoga. Stići će i Lola, slatka zmijica koja dobro prodaje ružičaste oblake… Da tu ću biti i ja. Ispričavam se što se nisam predstavila, ali prepoznat ćete me čim se pojavim… Doviđenja.

HANA

(popravi frizuru, spusti slušalicu): U božju mater, kakav početak! Smjena mi nije još ni krenula, večer slijeće, a ova kučka najavljuje gladijatorske igre… Kako je ono rekla? Summit?! A nije se ni predstavila… (okrene se Sovi): Gazda, noćas imamo samit! Ono: kao nesvrstani…

SOVA

Zajebavaš se! Kakav summit? Nismo mi nesvrstani…

HANA

Ma summit! Znaš ono: Nerazvijeni, nejaki, nedonoščad. Siromašni pomažu uboge. Ali neće doći sitne ribe, nego njihove gazde: Bole, Gara, Keti, Dadi, Mrga i Lola.

SOVA

Jebo ih bog gdje su se našli! Je l’, a s kim si to pričala?

HANA

Nemam pojma. Nije se predstavila.

SOVA

‘Oćeš reći da je bila ženska?!

HANA

Aha. (pali ga): A tek kako govori…!

SOVA

…Jebozovno?

HANA

Aha… Ima u glasu nešto, ne da se izreći… čudno.

SOVA

(mozga): Dobro… Mala, ima li klope?

HANA

Ima.

SOVA

…Cuge ima dovoljno. Automati za igru su puni… A u kol’ko sati stiže sva ta gospoda?

HANA

U osam.

SOVA

Bog te jebo, pa petnest do osam! Puštaj brzo neku inteligentniju glazbu… Bacha, Mariju Calas… Nađi nešto među pločama… (vadi zgužvan novac, devize frcaju iz svih njegovih džepova, padaju na tlo, on ih diže i broji): Bit će valjda dovoljno ako se zalomi partija pokera…

(Čuje se kor robova iz »Nabuca«. Odjednom, kao i uvijek- iznenada, začuje se vrisak kočnica. Škripa zagluši ariju. Bahati Dadijev smijeh. Ulazi Dadi, prosjedi brko, ciganskih, ispijenih očiju, a vodnjikava pogleda – izgled seoskoga trgovca konjima koji je upravo obavio dobar posao. Za njim se vuče kao metla rahitični, tuberkulozni Mrga, ugašene cigarete u ustima. Oči mu sjaje. Kicoški odjeven. Ulje u kosi. Ugleda svjetleću reklamu koja predstavlja YU zastavu)

MRGA

Odnekud mi je poznat ovaj raspored boja…

DADI

Gdje si Sovo, pičko ofucana!

SOVA

Izgleda kao da vas je obojicu slon naguzio.

MRGA

(kurtoazno se rukuje sa Sovom): Ni ti ne blistaš… Ovaj, dobili smo neke anonimne telefonske pozive. Znaš li što to može značiti?

SOVA

…I ja sam… Sjednite. Mala, daj mi cugu.

(Hana zna šta oni piju. Ode za šank i ulijeva im: Mrgi konjak, Dadiju pivo,  Sovi špricer –  i donosi sve to za stol. Dadi je pljesne po dupetu. Ona ga mrtvački pogleda.)

HANA

Dadi, odjebi od mene!

SOVA

Ostavi mi osoblje. Ako ćeš pipati – onda prvo plati.

DADI

Što ti je mala postala zajebana? (Hani): Koji ti je…?

HANA

Zaručena sam… Uostalom, obuzdaj šape i hormone. (ode)

MRGA

Pusti je… Ej, a kakva ti je to fora sa summitom? Podsjeća me na ono kod Agate Christie iz »Deset malih crnaca«. Čito sam to u Lepoglavi. Dao mi jedan politički – nevjerojatno, ti političari čitaju samo krimiće… I ovo sada mi smrdi na neku političku namještaljku.

SOVA

Ne moraš uvijek biti podozriv. Možda se radi o nekoj zajebanciji.

MRGA

Ma da. Kao ono sve je zajebancija, a mi najebemo…

HANA

(kroz prozor dobacuje): U šali –  uvali!

DADI

Jeste li vi skužili kakav je sastav pozvanih? Nitko nije lakši od milion maraka.

SOVA

Mogla bi to biti dobra partija.

DADI

Daj Bože. Ja sam se nabrijao za turnir.

(Ulaze Gara i Keti. Žučno raspravljaju. Gara, moćna crnka u bijelom odijelu, naočale joj skrivaju lijevo stakleno oko koje je izgubila u okršaju prije nekoliko godina. Pomalo ima muške manire. Puši »Havanu« – tipični mafiozo iz tridesetih. Keti, elegantna plavojka, dama puna zlata i dijamanata. Muštikla, štikla, šešir.)

GARA

Jebo mater svoju pedersku. Možeš mislit kol’ki je idiot! Lijepo, kulturno, što je meni svejedno, kažem tom socijalcu: pusti djecu iz bajbokane da prose za mene, ja sam im i otac i mati, i kuća i škola i fakultet. Imaju gdje spavat, šta jest. Cijepim ih, nisu bijesna ko djeca bogataša. Vodim ih u kino gledati Bruce Leea. A on: ne može! U domu će naučit zanat, bit će samostalni. Jebo te zanat i bog, što će im bolji zanat od naplaćivanja ljudskog milosrđa? Ma Keti draga, kad ga nisam sa zemljom sravnila!

KETI

Šta se sekiraš? Pusti budale. Oni klince nakon dva mjeseca moraju pustiti na vikend. Kad izađu, vratit će se tebi, a ti ih prebaci preko grane i eto ti deviza.

GARA

Jes’ ti luda Keti? Znaš li ti kol’ko ću ja past u zaradi za ta dva mjeseca? Ne zajebavaj! Morat ću ih čupati iz ćuze… (odmjeri prisutne): Zdravo ševci… Tucate li šta?

KETI

Kako ne? Tucaju oni orahe, sreću, nebo, zemlju, novac…

DADI

O majkaraaaaa! Šta je, digli su ti djelatnike s ulice? Voli to vlast… voli…

KETI

(Dadiju): Misliš da si frajer? (sjedne sa Garom za stol, Hani):  Generacijo, donesi nam mjericu.

GARA

Ti Dadi, ti si retardiran. Šampion retardiranih…. Tebe je mati našla na smetlištu. Ma ti uopće nikad nisi ni imao majke, jer ni jedna žena nije mogla rodit takvu budalu. A budući nisi ni otac, nemaš pojma što je ljubav prema djeci.

MRGA

A jel da? Ti se raspadaš od ljubavi… Ne znam što te zovu Majka Tereza…

GARA

Stišajte strasti…. Koja nas je budala zvala da se skupimo…? Da nije opet neka tvoja glupa navlakuša, ha Mrga? Ti uvijek imaš neke divlje fore!

SOVA

Nije on. (Hana donosi Gari viski, a Keti martini.)

KETI

Ti, kao garantiraš za debila, a i ni sam ne znaš svezati vezice.

MRGA

Nisam, slobode mi. Čak sam zbog ovoga večeras morao otkazati jednu dobru kombinaciju…

GARA

Znači, namiriso si ovdje dobru kost, đukelo… (Okrene se Hani): Daj, utišaj te manijake – urlaju ko da im netko dere kožu. Keti, postajem nervozna. Bit će svašta. Ako dođe do sranja štiti mi leđa. Za ostalo ne brini. Imam onaj top što si mi lani poklonila.

KETI

Zašto ga nosiš? (Hana utiša gramafon)

GARA

Ne nosim ga inače. Ali noćas se nešto jebeno muti.

(Stižu Bole i Lola. Šutljivi su, mjerkaju okupljene. Bole, mršav, hamletovski intoniran, iskričava pogleda, kosa i brada su mu prosjedi i čekinjavi, u podočnjacima se čita povijest tragedije. Lola, darkerski odjevena, mutnih očiju od marihuane. Hana ugledavši Bolu živne kao vrapčić, ali se i namršti kad vidi da je stigao s Lolom. Bole i Lola se parkiraju za treći stol. Hana ode u kavanu i Boli nalijeva duplu votku, a Loli dupli pelinkovac. Spustivši im taj otrov na stol, naoblačeno se uvlači Boli u lice.)

HANA

Šta radiš sa ovom droljom?

BOLE

Baš ništa. Bio sam u redakciji “Glasnika”, dao im neke aforizme i krenuo ovamo – kao ona u svom Porsheu. Kaže: idemo li na summit u “Elitu”? I tako… evo me.

LOLA

(okrenuta ranije pristiglima): Stručnjaci, ima li ovdje neko pametan da mi kaže zašto smo pozvani? Da ovo nije maslo organa gonjenja? Mrga, na tebe pucam, ti sa njima šuruješ…

KETI

Možda neki nije platio Sovi ceh od prošli put. Ja svoj dio uvijek prva dajem.

BOLE

Ja bih drugačije postavio stvari. Kako ja kužim, nas je pozvala ista osoba – i to koka čiji glas nitko nije prepoznao. A ona nas zna. Hajdemo, prljave duše, prokontajmo se: kome smo to ostali na neki način kratki? Koga smo nedavno gorko sjebali?

SOVA

Jebe se meni. Ja sam čist ko suza anđela. Imam papir za ovaj biznis, majmunima redovito plaćam porez… i normalno, u granicama ugostiteljske etike zeznem neku budalu…

MRGA

Baš čudno. Svi vi znate da ja katkad honorarno radim kao konfident i sad me svi napadate kao da sam ja jedini nešto…

GARA

Ma šta konfident?  Reci jasno da te svi razumiju! Radiš kao cinkaroš, doušnik, taster, šmeker, izdajica roda svog, otkucavaš pajkanima…

DADI

Da, otkucava one koji nam konkuriraju na tržištu. Dođe murija i ukloni sve one koji nam smetaju.

LOLA

Za sve to, mi dobro platimo. Razumijem nas, mahere…

HANA

Misliš – kriminalce?

LOLA

(Hani): Tebe ću jebati kasnije.  (Okrene se od nje): Razumijem nas – tocno se zna s koje smo strane zakona. Ali drotovi, majku im pandursku – oni kao ono štite zakon, a gaze ga kad god stignu. Primaju mito u lovi, poklonima. Onog vola od šefa stanice mukte drogiram već treću godinu, a on nikako da otegne papke!

HANA

Kad si škrtica pa mu daješ rijetke doze.

KETI

Predložila bih vam nešto gospodo.

GARA

Ako to idioti bolesno ne shvate. Čast izuzecima!

KETI

Stara, strpi se… Gospodo, primjećene su neke anomalije u životu naše obitelji. Mi smo živ organizam, kako bi to rekao Bole, i dozvoljavam mogućnost da se neki dio tog organizma po dijalektici života razvija brže nego drugi. Ali ovo što se događa već drugi tjedan, nije samo patologija, to je nešto najmorbidnije što sam do sada srela. Dadi, ti si bos svih glazbenih tezgaroša u Malopolju. Svirajte, razgaljujte dušu napaćenom narodu… Ali ste se počeli mješati i u moj resor.

DADI

Šta ti je Keti? Na što ti ja sličim?

GARA

Pogledaj se u ogledalo i vidjet ćeš kako izgleda govno.

KETI

Pusti ti, Gara. Gospodo, imam li ja monopol na šverc u ovom jebenom gradu?

MRGA

Imaš. Pa šta?

KETI

Pa da! Počeo je švercat video kazete. Uvozi neko smeće iz Hong Konga i prodaje za bagatelu. Minira moje tržište, moju robu, moj kvalitet i cijene. Utisne neki žig na kazete, a i to ćemo saznati ko ti je napravio pečat, i prodaje te kazete kao – japanske. Je li to lojalna konkurencija molim vas?!

HANA

Nije nikako.

KETI

Da li je to fair play?

LOLA

Jebiga, nije.

KETI

A jesam li te svojevremeno snabdjevala najboljim instrumentima, pojačalima i zvučnicima?! Iz Londona sam ti dovukla light-show, zadnji urlik laserske tehnologije, imaju ga samo “Pink Floyd” i “Stonesi”… A ti meni tako… Položio si kod mene… Tražim od ovog skupa, inzistiram da se provedu neodložne sankcije prema Dadiju. I odštetu!

GARA

(aplaudira oduševljeno i zviždi, pridružuju joj se Bole, Hana, i Lola): E Keti bolja si od svakog krematorija!

KETI

(hladno): Još samo jedna fus nota: svejdoci su mi Gara, Bole Sova i Hana – je li tako? – svi ste vidjeli kada je ovdje uvalio one kasete za bagatelu.

SOVA

Što kažeš na ovu glazbu?

DADI

Ko vas jebe. I ja sam oštećen! Bole, otkud tebi pravo fotografirati vjenčanja gdje sviraju moji ljudi? Jesmo li fino rekli: tvoje je –  prijem pionira u organizaciju i komunjara u Partiju, vrtići, Osmi mart, sahrane i rođenja, maturalne i brucoške večeri, Djeda mrazovi i Nove godine, a moja su samo – vjenčanja. Sada jebite i njega! Ili, ova dilerica, prodaje tu svoju drogu među mojim muzičarima. A nismo li se lijepo dogovorili: moji muzičari su alkosi, njima ne treba tvoja kemija. Ostani brate na onim rok grupama. Drži se osnovnih i srednjih škola – to je pravo tržište. I sjaši više s mene!

GARA

(Dadiju): A šta ti prika radi? Tu ideju je garant od tebe čuo, jer on u glavi umjesto mozga ima hemoroid. (Mrgi): Mrga, stavio si one poker aparate u moj sektor… Ono što moja djeca isprose od naroda, pola i više potroše na tim aparatima. To je hinjski, krađa najgore vrste. Sve je to unaprije razrađen scenarij. Znam odakle dolazi i mimo Dadija, i od koga si ga prepisao.

HANA

Kako će on prepisati scenarij kada je polupismen? On zna samo čitati. I to štampana, velika slova!

BOLE

Gospodo, budimo civilizirani. Nismo mi neki parlament, niti je ovo stranačka borba u njemu. Gara, hoćemo li se lijepo dogovoriti i u pismenoj formi donijeti neke odluke. Tko šta, gdje, zašto, kako, koliko? Ja sam za koheziju u organizaciji. Budimo demokrati. Pa vidite li vi šta i kako se u svijetu radi? Zar ćemo zaostajati? Mi jesmo Balkan, jesmo i bure baruta, barutana, ali molim vas, na Balkanu su se događale i krupne stvari u civilizaciji Europe. Nije li Grčka na Balkanu – hej, Grčka: zora svjetske umjetnosti, znanosti, filozofije, politike i sporta?! Nije li Balkan jezgra tisućugodišnje bizantske kulture, Justinijanovo pravo, pravoslavlje kao jedna životnija i smislenija religija od ostalih. Šta je Dubrovnik, nego srce i duša republikanstva u Evropi? Nije li Balkan zaustavio Turke koji su mu dale arhitekte, vojskovođe, vezire i pjesnike? Balkan je dao Štrosmajera, Teslu, Krležu, Andrića, Mešu, Gupca, Boškovića, Njegoša, Karađorđa, Držića, Penkalu, Berbera, Vukelića, Pogorelića. Izvucimo pouku iz prošlosti. Balkanom je od prapovijesti do danas protutnjalo trideset i pet nacija. Bilo je buna, bitaka, ustanaka, revolucija. Balkan je inicirao jedan rat i izvukao se, u drugom je najebao. Pa dokle ćemo biti sljepci, papci i rogovi u vreći?!

GARA

Mladiću, dobar si. Daj mu piće! Koliko je kod tebe jedan seminar iz povijesti?

BOLE

Gara, ovo je besplatna lekcija. Ali već sljedeća bi nas mogla koštati ko Churchilla Galipolje – ako se sada ne dogovorimo. Zato predlažem: Utvrdimo granice interesnih sfera, kompetencije, obaveze i prava, socijalnu politiku i ostalo. Iskrojimo kartu Malopolja, pa i cijelog Srednjeg Bazena ako treba, da se ne guramo, da nam bude svima široko polje.

KETI

Tako je!

SOVA

U pravu je.

(U dugoj bijeloj haljini od prozirne svile, kao vila, prelijepa i dostojanstvena, lagano, graciozno, lepršava kao duša, stiže SMRT.  Visoka je, duge, tamne i ravne kose, crnih očiju. U desnoj ruci joj žezlo, u lijevoj buket osam crnih ruža.)

 

 

II.

IGRA

(noć: 21:30h CET)

 

SMRT

Dobra večer, miljenici. Ja sam vas pozvala noćas ovamo.

SOVA

Kakva mačka!

MRGA

Ovakav komad nisam još vidio u živo.

LOLA

Jebo te! Curo, jesi ti iz „Vouga“ ili „Playboya“?

DADI

Ovo nije zdravo za gledati…

HANA

Izvol’te gospođice?

SMRT

(sjedne za prazan stol): Kakav otrov ovdje poslužujete?

HANA

Sve što smrtnici vole: alkohol, Coca-Colu, kokain, kukuta, heroin, duhan, seks, ecstasy, glazbu, politika, video…

SMRT

Nećemo o politici.

GARA

E gospoja, ta ti je na mjestu. (priđe): Je li slobodno?

KETI

(dok Gara sjeda): Gara, pusti gospođicu na miru…

SMRT

Nisam gospođica. Gospođa sam… Mala, dupli džin.

MRGA

Ma čija si, života ti, kad si tako dobra?

SOVA

Olabavi Mrga. Ne napadaj mi mušterije. Dama je umorna, ne?

SMRT

Ne. Neka, pustite gospodina… Svoja sam, usamljeni čovječe, svoja. A što se tiče ono: mušterija – svi ste vi moje mušterije.

LOLA

Duboka misao, nema šta. Obična šminkerica. Koga ti ovdje zajebavaš. Sličimo ti na pacjente?

SMRT

Curo, ne srljaj. Nije ti još puno ostalo. Proživi malo inteligentnije svoje zadnje sate.

DADI

Hej! Šta si time htjela reći?!

SMRT

Nisam tebi rekla. (ne gleda ga): Ali odnosi se i na tebe

HANA

(donijela je piće): Izvolte.

SMRT

Hvala. (eksira, Hani): Ponovi radnju mala.

GARA

Bole, jesi li ti vidio ovo? Što joj je dizna?! Sa’ će repriza.

KETI

Ama, što si se zakačila za ženu? Žedna je i gotovo.

BOLE

(priđe teatralno): Gospođo, da li smo se mi već negdje sreli u dolini suza, u vječitoj noći…?

SMRT

Ne znam… Možda… Moguće… Vjerojatno… Sigurno!

BOLE

Kako se nadahnuto igrate sa mnom gospođo! Vi ste vrlo moćni, zar ne? Dopustite mi da pogodim vaš identitet… Što ja pričam? Kako ću pogoditi? Zašto pogoditi? Kada ja zapravo – znam – tko ste vi!

SMRT

Siguran si?!

BOLE

Sigurno znam.  Siguran sam i izvjestan… kao smrt!

SMRT

No, dobro. Sad barem znam da niste svi mačji kašalj…

MRGA

Bole, tko je ona? Reci i nama !

DADI

Da! Predstavi nam damu.

LOLA

Ako ona zna tko smo mi…

BOLE

(okrene im leđa): Crna kraljica, je’n, dva, tri! (okrene se njima): Persefona, kraljica podzemlja. Ne malopoljskog, nego šire i dublje, dosta dublje…

KETI

(Gari): Ova mačka je neka mutna organizacija.

GARA

Kužim je… Ko da nas je došla još više zavaditi.

HANA

(s njima je): Pustite Bolu. U kurcu je!

DADI

(ode za poker): Mala, ubaci mi za stoju.

SOVA

Zar se nećemo dogovoriti o podjeli Malopolja?

DADI

Ma jebit se bez mene. Ja svoje znam. Moje je da sviram.

GARA

Sviraš ti, sviraš. I odsvirat ćeš…

MRGA

Pusti ih Dadi. Samo ti zaigraj. (priđe mu i zajedno igraju)

SMRT

Hana, donesi ljudima nešto za jest… Noć će biti duga, hladna i nepregledna… A trebat će im zadržati vitalnost i razum.

GARA

Hajdemo u kuhinju sa Hanom.

KETI

Jes’ li ti normalna? Pa da smrdim na ćevape i luk?

HANA

Ne morate biti kraj roštilja… Pravite mi društvo. (odu)

BOLE

(reflektor-pištolj na njemu i Smrti): …Kraljice, otkud vam ideja da se od ovih buzdovana mogu napraviti violine?

SMRT

Vrijedi pokušati… Zato što znam s kim imam posla… Evo, ovaj Dadi. Prije nekoliko godina je došao iz Prduše. Prvo je plesao folklor. Zatim je oklevetao sekretara sekcije da je ukrao neke pare. Ovaj se prepao i pobjegao, a Dadi je zauzeo njegovo mjesto. Gurao je potom svoje folkloraše po jubilejima revolucije i to dobro naplaćivao. Svu lovu je trpao sebi u džep. Oformio je i tamburaški ansambl, oni su nastupali iz gluposti, također, tj. iz entuzijazma, a on je grabio i njihov znoj. Gluma je njegova jača strana. Čim je to utvrdio, osnovao je kazališnu družinu. Čak je i glumio u tom svom amaterskom teatru. Kada mu je i to postalo malo, od tih nekoliko sekcija je stvorio KUD i sebi, naravno, profesionalno mjesto sekretara. Međutim, I to mu je bilo malo. Iznajmljivao je ozvučenje tog društva i skupljao sebi kapital. Da ne govorim o tome da je svaka igračica i glumica morala proći i njegovu krevetsku audiciju. Nekad je znao puno piti, osijedio je od cuge, sad ponekad popije pivo. Ziheraš i lopov. Ne vjeruje ni svome liku u ogledalu.

BOLE

Dobro ga znate…

SMRT

Znam vas sve. Svi ste vi moja djeca. (nastavljaju pričati)

MRGA

(reflektor-pištolj na Mrgi i Dadiju): Sve mi se čini da te ova kučka olajava. (pokazuje očima na Smrt)

DADI

(igrajući): Sere kvake. Ne može mi ništa. Čim mi uleti prvi tris, idem iz ove rupe.

MRGA

Mislim da bi trebalo ispipati situaciju.

DADI

(isceri se): Misliš  pofatati je i sve što ide uz to? Nije loša ideja. Dobra je k’o puška. Još je samo treba opalit!

MRGA

Aha… Hej, upravo si propustio tris kraljeva!

DADI

…Zbog kurve! E stvarno ću je morat sondirati.

LOLA

(reflektor-pištolj ide na Lolu i Sovu): Šta ti misliš o ovoj ženskoj?

SOVA

Nema se tu šta misliti.

LOLA

In vino veritas?

SOVA

Misliš da sam popio? To nema veze sa cugom.

LOLA

A reci mi je li ono istina što se priča u vezi tvoje bivše?

SOVA

Misliš na moju bivšu ženu? Šta se to priča?

LOLA

Znaš ti dobro na šta ja mislim…

SOVA

A ono – u vezi porođaja?

LOLA

Da… Čula sam da si natjerao ženu da rodi točno desetog travnja… Platio si lječnika, a on joj je tri tjedna prije termina davao dripove sve dok nije rodila baš desetoga travnja, na dan NDH!

DADI

Pa šta? Zar nije dobra fora. Mali se rodio na obljetnicu. Svakom pravom Hrvatu se sviđa to… (veliko svjetlo)

SMRT

Stvarno me interesira kako će ti se svidjeti moj štos? (krene prema kuhinji)

BOLE

(pođe i on prema kuhinji): Hej mačke, brzo vamo. Naša gošća će izvesti nešto posebno.

(Gara i Kati nagrnu na vrata. Za nijma Hana izlazi i gura na servisnim kolicima dva ogromna ovala. Na jednom je zakuska od narezaka, sireva i salata, a na drugom kotleti, kobasice, ćevapi, tripice, šnicle.)

SMRT

Koju ću od ovih boca uzeti?

SOVA

Ali unutra je samo mineralna voda.

DADI

Uzmi “Knjaza Miloša”.

SMRT

(uzme neotvorenu bocu, baci je u zrak, napravi piruetu i uhvati je): Otvorite je. I probajte… Slobodno!

SOVA

(uzme otvarač od Hane, otvori bocu i otpije): Vino, ljudi! Vino je k’o bog!  (nudi Hani, ona otpije gutljaj)

SMRT

(uzme neotvorenu bocu “Donata”, napravi to isto, pruži je Dadiju, ovaj otvori i popije par gutljaja, zatim uzme “Kiseljak”, opet napravi isto i pruži bocu Mrgi, on proba): Što kažete na ukus?

DADI

Vino je ko grom!

MRGA

Odlično!

GARA

U čemu je stvar?

LOLA

To je neka magija. Bijela magija.

KETI

Kao Isus: pretvara vodu u vino.

BOLE

Ali Isus je rekao: “Ja ne donosim ljubav i mir, nego oganj i mač – da odvojim žito od kukolja…”

SMRT

Točno. I evo gledam sada vas kako pijete krv jedan drugom.

HANA

Znači u bocama je bila krv?!

SOVA

Nije vino?!

BOLE

(za sebe): To je tako. Krv je opojnija od vina. (Smrti): Dobro si im to smjestila. (Dadi, Mrga i Sova koji su pili krv – zaleđeni su, Hana se smješka.)

HANA

Znala sam da je neka mućka. Samo sam se pravila da pijem…

LOLA

Strašna si. Sve više mi se sviđaš. Ti i ja bi mogli napraviti odličan biznis. Znaš, ja trgujem i krvlju. Uzmem od narkosa po tri deca krvi, a zauzvrat im dajem drogu. Tri deca u Italiji košta petsto maraka. Ali posao mi je pao. U zadnjoj pošiljci od tristo bočica, našli su petnaest njih zaraženo sidom. Pa nešto mislim, ti praviš krv, ja je prodajem i zaradu djelimo. Ha?

SMRT

Zanimljivo, ali ne interesira me. (Hani): Djevojko, spoji ove stolove da možemo svi zajedno sjesti.

(Hana i Bole slažu stolove i serviraju jelo i piće. Smrt sjeda u sredinu, sa njene lijeve strane su Sova, Mrga, Hana i Bole, a sa desne Dadi, Lola, Keti i Gara.)

BOLE

Odnio vrag šalu.

HANA

Šta ona uopće hoće?

BOLE

Nemam pojma. Valjda da ih opameti…

SMRT

Vjerujem da ćete me saslušati. Pozvala sam vas i došla sam ovamo pomoći vam. Vidim da ste k’o pas i mačka. Biću kratka: ovo je summit. Vaš sastanak na vrhu, koji se vas tiče.

GARA

Šta će nama summit…?

SOVA

Da se dogovorimo. Pomirimo.

MRGA

Pa da. Kada mogu oni na zapadu pravit summit, kada ga mogu i nesvrstani, a oni su siromašniji od nas – zašto ne bi i mi?

BOLE

Volio bih da ovo sliči na Helsinki sedamdeset pete.

LOLA

Bojim se da se ne izrodi u NATO ili Varšavski ugovor.

SMRT

Od vas ovisi. Može biti i SALT. Vi svi znate šta je bilo na Jalti četrdeset pete. Ljudi su lijepo sjeli i odredili svoje interesne sfere.

KETI

A hoće li se Mrga, Dadi, i Sova toga držati?

GARA

Napravit ćemo ugovor.

SOVA

Važi. I svi ćemo se potpisati.

HANA

…Koji znaju pisati… Ostali će pljunuti u palac.

MRGA

Dobro je mala. Mi moramo biti odgovorni pred ovim gradom. Tim više jer zastupamo ljude koji rade za nas. Doduše, ja zastupam svojih osam stotina aparata za igre.

LOLA

Ja predstavljam dvjesto osamdeset i sedam narkomana čija im prava i slobodu uživanja moram garantirati.

GARA

Ja sam zastupnik četiri stotine i petnaest prosijaka, a to nije zanemariv broj!

SOVA

A ja zastupam dvjesto šezdeset osam prijateljica noći koje su i te kako cijenjene u našem gradu.

KETI

Moj klan ima tristo pedeset dva sposobna trgovca i držimo kompletnu trgovinu džinsom i audio vizualnom tehnikom Srednjeg Bazena.

DADI

Ja sam zastupnik osamdeset i osam glazbenih grupa – puta pet ljudi, jednako je četiri stotine četrdeset komada svirača i pjevača ukupno.

BOLE

Ja ne predstavljam nikoga osim sebe samoga. Ali zato imam razrađen posao u “Glasniku”. Budući sam fotoreporter, a uz to i satiričar, držim te resore u gradu. Bez mene ne može nitko objaviti ni sličicu, ni grafit u “Glasniku”. Moj kapital je ovdje. (pokaže na sljepoočnicu)

SMRT

Lijep početak. Pun razumijevanja I međusobne tolerancije.

BOLE

…I tako “Elita” postade pariški “Procope” – kavana starog poretka u kojoj se gradi vrli novi svijet. Bravo gospođo. Samo pazite da se ne ugledamo doslovno na velikane buržoaske revolucije u Francuskoj. Prvo su svi bili kao jedna obitelj, a onda… netko je ugasio svjetlo i bacio bombu među njih.

HANA

Treba li nekom još nešto? Mrga, Dadi, Gara, Lolo? Donijet ću vam piće jer želim prisustvovati ovom spektaklu.

SOVA

Ti si radnik, a poznato je da radnici ne predstavljaju nikoga. Stoga, ne možeš ni učestvovati.

BOLE

Ona nam je potrebna i te kako! Tko će nam voditi zapisnik dok budemo u žaru diskusije? Hana,  donesi nam cugu i sjedi sa nama.

SMRT

Tako je. Uostalom, Hana želi prisustvovati, a ne učestvovati. Time smo dotakli i prvu točku dnevnog reda. (Hana ode po piće)

DADI

Gospođo, vi imate i dnevni red?! (Hana gura servisna kolica s pićem)

SMRT

Svakako. Dobar redatelj ništa ne prepušta slučaju.

GARA

Što je onda – prvo?

BOLE

Vjerovatno kao i uvijek: izbor radnog predsjedništva?

SMRT

Točno. Ne trebam vam naglašavati tko je predsjednik summita.

LOLA

Mogu li tri puta pogađati…? Garant – ti!

MRGA

Bogamu, dobro je to gospoja zamislila.

SOVA

Bog je prvo sebi stvorio bradu.

KETI

Može jedno podpitanje gospođo? Vi se toliko trudite i angažirate oko nas, pa mislim: kakav je vaš interes u svemu tome?

BOLE

Madam je humanistica, altruistica, entuzijastica, kozmopolitkinja.

DADI

Ne gađaj se stranim riječima. Gara te nešto nije razumjela. Je li tako majkaraaaaa?

GARA

Keti, drži me, krvi ću mu se napiti!

SMRT

Mir!!!

BOLE

Eto, rekla je što želi. Hoće – mir među nama. (Smrt ga pogleda sa simpatijama, nasmiješi mu se, čak koketno.)

HANA

Evo stiže pićence. (Svi navale jesti i piti osim Smrti)

SOVA

Mala, zauzmi poziciju i olovku u šake.

MRGA

Dobro ljudi, gospođa je predsjednica, idemo dalje. Tko je tajnik?

SMRT

Bole. On je vičan tome. Bio je tajnik u sportskom klubu  „Glasnika“.

BOLE

Lady, molim vas, nemojte mene. Zašto mi kvarite večer tužnim uspomenama? Prije deset godina sam izašao iz SK i od tada sam sasvim normalan. Zar me želite unesrećiti?

LOLA

Dobro. Nećemo tek tako. Stavimo prijedlog na glasovanje. Tko je za to da Bole bude sekretar ili tajnik? (svi dižu ruke osim njega, jadnika): Jednoglasno se usvaja!

SMRT

Za blagajnika predlažen gazdu Sovu. Budući smo kod njega, red je da i on ima neku funkciju.

KETI

Što će nam blagajnik?

GARA

Stvarno… Nismo mi neka institucija.

HANA

A šta misliš tko će platiti kotizaciju za ovaj summit?

SOVA

I sve ovo što poločete i požderete. A poznato je da klopate k’o pirane i cugate ko smukovi.

MRGA

Kotizaciju plaća organizator… Kako je Beograd, na oba summita, u vrijeme najveće bijede mogao grcnuti šta ja znam kol’ko stotina tisuća dolara i ništa mu nije bilo?!

BOLE

Ali mi nismo sirotinja. Mi smo šeikati, emirati, sultanati. Mi smo uran, nafta i dijamanti!

SOVA

U pravu je. Neka svatko da svoj dio po sto maraka za početak.

(Sova se digne i kupi novac. Čuje se: ” Hej, dao sam ti dvjesto, vrati mi ostatak!”, “Može li u funtama?”, “Evo ti dinari i oni su konvertibilni”, “Ne nosim gotovinu, mo’š dobit samo ček”, “Daj mi priznanicu za lovu!” i slično.)

SMRT

Druga točka: Podjela interesnih sfera u Malopolju. Imam prijedlog, poslušajte. Hana, pišeš li?

HANA

Da, da…

SMRT

Da ne bude glupih pitanja i podpitanja, idem abecednim redom. Bole: njemu pripada cijeli grad da fotografira sva slavlja i žalosti.

DADI

I vjenčanja?!

GARA

Dobro je Dadi. Znamo da je za tebe tvoje vjenčanje umjesto slavlja bilo tuga i žalost.

SMRT

… Samo fotografiranje, nikakva druga djelatnost!

BOLE

Osim pitanja za “Glasnik” i otkrivanje mladih talenata za moju rubriku.

SMRT

Može… Idemo dalje. Dadi: Tvoja je svirka u cijelom Malopolju… I uz to snimanje vjenčanja na video kazete.

BOLE

Ali to minira moj fotografski rad.

GARA

Bole sinko, nisu svi poludjeli da takvu ludost snimaju na video.

SMRT

Sljedeća… Gara: tvoj je cijeli grad za milosrđe. Na tebi je da utuviš u glavu svojim štićenicima da ne troše gorko zarađeni novac. To riješi u svojoj obitelji. Uvedi im sankcije.

SOVA

Ali njene se cure kurvaju sa strane. Kradu mi mušterije.To je narušavanje profesionalne etike.

KETI

Njene djevojke nisu kurve, a što su kurve pitaj svoju mamu.

SMRT

Keti, tvoja je slobodna trgovina u cijelom gradu. Nitko se neće uplitati u njenu prodaju kazeta, jel tako Dadi? (on skrušeno klimne glavom): Zatim, Lola: tvoji su svi narkosi u gradu. Nitko joj se nema pravo miješati u dilerski posao. Ako se pojavi neki amater, eliminirat ćemo ga zajedno. Mrga, ti ćeš i dalje držati sve igre: biljar, poker, black jack, video igre. Garini klinci neće imati pristup aparatima. Ali isto tako reci vlasnicima kafića da ne tjeraju klince kada dođu prositi. I nema više cinkarenja. Jesmo li se dogovorili, Mrga?! (on rezignirano prihvaća): I za kraj ove točke Sova: tvoj je također cijeli grad sve prijateljice noći, ali uvedi im jedan slobodan dan u tjednu – ok?

SOVA

Hoću… Ali opet se bojim da će tu doći do preklapanje interesa.

SMRT

Zato ću se ja brinuti. Meni ćete davati jedan posto od vašeg neto prihoda. Ja ću se pobrinuti  da se dosljedno provodi ovaj sporazum. Jeste li suglasni s tim?

DADI

Sve je u redu, ali ovo mi miriše na onu zaštitu iz doba američke prohibicije. Ako nećeš plaćati taksu, rasturit ću ti svirku, lokal, biznis…

MRGA

I meni to miriše na reketarenje Lacky Luciana i njegovih kompanjona.

BOLE

Glasujmo za gospođin prijedlog. Tko je za? (Bole, Gara, Keti i Smrt dignu ruke, ostali su protiv.)

SOVA

Pet naprama četiri!

GARA

Ma ne seri. Jesi li sam rekao da Hana nema pravo glasa. Ona je samo promatrač.

KETI

Znači četiri naprama četiri.

LOLA

A treba biti apsolutna većina, da bi se usvojio prijedlog.

 

 

III.

SFUMATO

(ponoć: 23:59h CET)

 

SMRT

Dobro. Vidim da vam ova igra ne ide od ruke. Pokušat ćemo nešto jednostavnije… Hajdemo se prvo kucnuti za pokušaj dobre volje. (svi se uzajamno kucaju i nazdravljaju)

BOLE

Ova me slika sve više podsjeća na “Posljednju večeru”.

HANA

Gospođa koja vodi summit sjedi u sredini, a Isus je bio muško…

BOLE

Nije ovdje bitan Isus. Važno je imamo li među nama Judu!

(Odjednom pukne grom u blizini. Nestane svjetla. Tišina. Par sekundi po tom dolazi Hana sa velikom zapaljenom svijećom. Poslije toga pali još četiri svjeće i raspoređuje ih po stolu.)

MRGA

…Kao  neko tajno društvo. Jedva vam vidim lica.

DADI

Stroga konspiracija!

GARA

Keti, je li ovo bi – ono: grom iz vedra neba?

KETI

Čovjek bi rek’o da je tako, ali ja sam to očekivala.

LOLA

(mota džoint): ‘Oće l’ tko povući? Malo relaksacije u ovako stresnim trenucima nije na odmet.

SMRT

Znam za jednu jaču drogu. Zapravo- najjaču.

BOLE

(smješka se): To je  vlast, zar ne?

HANA

(Boletu): Opojna je, nema šta.

SMRT

Želite li vlast, pravu moć, političku?!

HANA

(Boli): Ona je kao neki Mefisto. Stalno nas iskušava…

DADI

…Interesantna tema.

MRGA

Vlast? Zašto ne!

SOVA

A nad kim ćemo vladati?

GARA

(pokaže na publiku): Gradom! Malopoljem, Srednjim Bazenom, i šire!

KETI

(Gari): Ova nas napucava…

BOLE

Jasno je da se politički štošta treba mijenjati. Vidjeli se šta se događalo prošle godine u Malopolju? Digoše se mrtvi, povedoše narod u revoluciju, ali ih naši, – komunisti i birokrate poubijaše ko zečeve i onda ih sahraniše ko narodne heroje i prvoborce – s najvišim vojnim i državnim počastima.

MRGA

Klasika. To Amerikanci rade već najmanje sto godina.

KETI

Ipak bih voljela da smo mi  Amerika.

LOLA

Svaka čast tim palim borcima

SOVA

Slava im!

SVI

Slava!!!

DADI

Dobro su to izmislili. Permanentna revolucija… Kako sam samo nekada gutao Trockog!

BOLE

(nadovezuje se na Dadijevu repliku): …Iz trećeg prijevoda i četvrte redakcije… Ljudi, treba imati originalnu zamisao. Osobnu inicijativu i ideju. Čuli ste šta se dogodilo onom rudaru. Zove se Žili. E tom se Žili ukazao Lenjin glavom i bradom. Narod tj. proleteri, odnosno sirotinja se zaintrigirala k’o mutava. Narod išao Gospi u Međugorje, ali kad su čuli za Lenjina svi nagrnuli tom Žili da vide kako priziva Lenjinov duh. Lova mu počela kapati non-stop. Ali to je smetalo Žilinoj gazdarici, i ona mu je razjebala shemu. Otjera Lenjina nazad u pakao, a Žile ostade siromah kakav je i bio.

HANA

Pa to je opet ono: ideologija je hrana za sirotinju, kao i religija. Filozofe i popove treba jebati, ali im ne dati da se razmnožavaju, inače se pretvaraju u glodare, obrstiše život!

SMRT

U redu. Digresije su bile na mjestu. Evo vam sljedeći zalogaj: Što mislite o tome da osnujemo svoju partiju?

 (Na riječ – partija – dođe svjetlo, oni svi živnu. Međutim, reklama sa bojama YU zastave počinje se paliti i gasiti, pokvario ju je udar groma i to će uskoro početi nervirati prisutne.)

SVI

Partiju?!?

GARA

To onda zaista znači da možemo krojiti politiku u ovom gradu.

MRGA

A što smo, tako ti boga do sada radili? Igrali se skrivača?

KETI

Bavili smo se biznisom… Političari su mutna strana svijeta.

BOLE

Sfumato organizacija, ma čisti tenebrizam!

DADI

Jebi ga. Danas ti je sve ispolitizirano. I mi sami. Ma koliko ganjali samo svoj posao, na svakom koraku nas stiže politika. Eto, prošle nedjelje imali smo svirku na svakom vjenčanju. Tezga teška sedam tisuća maraka. U neko doba zore kaže mladoženjin otac: “Daj onu “Vilo Velebita”. Mi opalismo iz petnih žila kad, ono proradiše pištolji s jedne strane. S druge strane se oglasiše automati. Prvi im onda uzvratiše mitraljezima, a drugi prvima, bombama. Konačna bilanca: četrdeset pet teže ranjenih, sedamdeset četiri lakše ranjenih, pedeset dvoje prignječenih u stampedu jer netko bijaše pustio krmke, krave i konje – zatim dvadeset i četiri pokušaja silovanja i sto osamdeset obijenih kuća. I nitko kriv, nitko uhićen. Harmonija do neba! Mi nastavismo svirku još dva dana, sve dok se nisu izljubili i izmirili, a djevojke zaručili za frajere koji su ih pokušali povaliti. Kasnije su do besvjesti pjevali sad „U gori raste zelen bor“, sad „Vojvodo Sinđeliću“.

SOVA

Zato sam ja , dečki, za hrvatsko-srpsku koaliciju.

DADI

A zašto ne bi bila srpsko-hrvatska koalicija?

SOVA

A zašto bi bila? Idimo po abecednom redu. Prvo je H pa onda S.

DADI

Mogli bi i po azbučnom, prvo C, a onda X!

GARA

(pjeva): Počelo je počelo! Ljudi, ja sam više za bosančicu!

SMRT

Ostavimo to. Budimo trezveni. Nadam se da se još nitko nije napio… Ili se varam?

KETI

Dadi je bivši, što znači i budući alkos, njemu ne treba puno, a Sova je cijeli život pijan od svoje nacionalne euforije.

HANA

(očima pokazuje na Lolu): A mala je napušena.

BOLE

Sve u svemu, grupa opičenih po mozgu, pijani brod…

LOLA

Nisam napušena. Svjesna sam. Ovo je osnivački kongres partije. I predlažem da se partija zove “Opstanak”.

MRGA

Ma molim te! Nismo mi neka znanstveno popularna emisija…

LOLA

A kako bi ti da se zovemo?

MRGA

Partija aktivne demokracije.

LOLA

Znači: PAD? Ništa gluplje nisam čula ni u Hayd parku.

SMRT

Da li imate na umu da partija treba imati opće jugoslavensku orjentaciju? Mislim da neka nacionalna partija na našem području ne bi imala naročito velikog uspjeha.

GARA

Ja sam zato da se zovemo “Ujedinjena federalna emancipirana nad nacionalna akcijsko liberalna internacionalna demokratska organizacija stranaka”, skraćeno UFENALIDOS. Ha, kako sam ovo izmislila?

DADI

Ne bi bolje skontala ni teoriju relativiteta.

KETI

Zašto se ne bi elegantno zvali “Republikanska demokratska stranka” skraćeno  – RDS!

BOLE

Može i SRANJE?

MRGA

Šta si rekao?!

BOLE

Rekoh: “Stranka reformske akcije nove jugoslavenske elite – kraće rečeno – SRANJE.

KETI

Primamljiva formula, ali skraćenica pomalo smrdi…Onda bi mogla i KUGA – Konstitucijska organizacija gladne avangarde!

SMRT

Šalu na stranu… Zašto se mi ne bi nazvali: Savez mahera radikalnih tendencija? Svi ste maheri u svojoj profesiji također, svi ste za radikalne promjene u dosadašnjoj praksi.

SVI

(osim Boleta): Odlična formulacija!

BOLE

(za sebe, “igra” na publiku):…kojoj je skraćenica SMRT. (okrene se ostalima): Pa, ako smo se složili oko imena partije, hajmo se odmah slikati za članske karte ili osobne iskaznice. Ovaj put besplatno. (postavi stalak s fotoaparatom, stolicu na suprot njemu  i nastaje igra poziranja, koketiranja sa foto aparatom, naizmjenična izmjena svetla kako koji lik pozira za sliku): Dame imaju prednost. (Smrti): Hoćete li vi prvi?

GARA

Svakako, ona je naša duša i mozak. Srce i ruke, a i ostali organi…

SMRT

(nonšalantno): Ako baš želite. (sjedne na stolicu, ne popravlja ni frizuru, ni haljinu): Spremna sam.

BOLE

(škljocne): Gotovo!  Sljedeća…

GARA

Hajde momčino, opali i mene kad si taki frajer.

SOVA

Sad Bole još ispade i ševac.

BOLE

(gleda u okular): Pažnja, ptičica! (Gara se diže a sjeda Keti)

KETI

Znam da nisam fotogenična, ali šta se mora, nije teško. Kad razviješ film i napraviš slike, dat ćeš mi moj negativ da ga uništim…

DADI

Ali prije toga češ mi dati jednu svoju sličicu za duge noći.

MRGA

…Za rukoblud?

GARA

Mrga, e ovo ti je zadnja. Ni jedne više. Inače ću te objesiti za muda. I nema te partije koja bi me spriječila u tome!

SMRT

…Mir nek vlada među ljudima dobre volje…

LOLA

(sjeda): Nadam se da ova slika neće stići do Interpola.

HANA

Bole, nastoj ne uhvatiti moje bore.

BOLE

Jebeš lice bez bora. To je onda  dječja guzica… Gotovo. Dalje, Mrga, hajde da i tebe opalim.

MRGA

Nisi moj tip.

BOLE

Gotovo. Dok si ti pričao, već sam te okinuo.

SOVA

(sjeda i pozira): Dat ćeš mi jednu fotku da pošaljem bratu u Australiju.

BOLE

(škljocne): Sljedeći!

DADI

Meni ćeš dati pedesetak snimaka da podjelim obožavateljicama.

BOLE

U redu… Hana, ja ću sjesti, a ti pritisni ovdje. (Hana ga fotografira)

SMRT

Dakle, završili smo tehnički dio. Molim vas nastavimo, predložila bih vam programske osnove partije. Hana, pišeš li?

HANA

Pišem…A jesu li i u ovom slučaju Bole tajnik, a Sova blagajnik?

SMRT

Ne vidim razloga da tako ne ostane. Prvi i najvažniji naš zadatak je da u ovoj vućjoj borbi, kako Lola reče – opstanemo. U bujici partija koje su počele utakmicu za vlast naš posao je opstati među njima, hoću reći da se bogatimo još više i brže nego ranije – a time ćemo imati bogatiji, smisleniji i sadržajniji život. Je l’ tako gospodo?

MRGA

Jebemu… što me nervira ona tvoja reklama… Može li se kako ugasiti?

SOVA

Nemoj tako. Ono je zastava…!

DADI

Onda ti je zastava otišla u kurac!

SOVA

E, jebi ga Dadi…

SMRT

Bez Razmirica! Idemo dalje. Piši: Velika povelja sloboda, napretka i sloge. Adresa centralnog komiteta Savez mahera radikalnih tendencija. Deklaracija: Mi narodi do sada nesložnih nacija, rješeni da buduća pokoljenja spasimo od mržnje i bezumlja, te građanskoga rata u Malopolju, cijelom Srednjem Bazenu i Jugoslaviji, osnivamo našu partiju koja će biti siva eminencija, lobi buduće jugoslavenske vlade. Obećavamo da se nikada nećemo direktno boriti za vlast, nego ćemo podupirati bilo koju partiju na vlasti koja će vladati u naše ime. Mi ćemo biti, vlada u sjeni. Zahvaljujući našem kapitalu i utjecaju na političare, po sistemu: cilj opravdava sredstva – postavljat ćemo i smjenjivati vodeće ljude jugoslavenske politike. Djelovat ćemo kao tajno društvo, elitistička organizacija s jasno ustanovljenom, strogom hijerarhijom. Što se spomene na sastanku CK ne smije u takvom obliku izaći u javnost. Tko se ne bude držao načela konspiracije – samo je jedna kazna – smrt! Naša himna je Šilerova “Oda radosti” na Beethovenovu muziku… Sad se svi dignite i ponavljajte za mnom zakletvu. (svi se dignu i govore): Ja, bezkompromisni borac svoje partije, svečano se obvezujem da ću vjerno služiti uzvišenim idealima svoje stranke, ne žaleći u toj borbi dati i svoj život. Kunem se da ću bezpogovorno slušati i efektno izvršavati sva naređenja svog partijskog vođe u čije odluke neću i ne mogu posumnjati. Zavjetujem se da ću šutjeti i od javnosti tajiti o svom partijskom radu. Ako prekršim ovu zakletvu neka me stigne smrt i zaborav… Nalijte čaše, da se kucnemo. (nalijevaju piće, kucaju se, nazdravljaju): Živjeli!

BOLE

Gens una sumus!

MRGA

Franjo i Slobo su za nju mali mravi, kakva je ona anakonda!

DADI

Misliš li da će imati utjecaja i na njih?

SOVA

Garantiram ti!

HANA

(Boli): Što je mačka prodorna!

BOLE

Sad smo najebali. Ufurali smo se u njen začarani krug, i trebamo sad plesati kako ona svira…

GARA

(Keti): Sve mi je jasno osim jednog. Najveća partija u Jugi su poniženi i uvrijeđeni, zlorabljeni, jadni, jebeni i na smrt izjebani radnici, sirotinja. Što je sa njima? Što će biti sa tom najvećom masom Jugovića? Jesmo li mi ovdje izdajice kao Brankovići na Kosovu? Na njih nitko ne računa, njih nitko više ne jebe ni za šta, niti pita…

KETI

A druga, jednako važna stvar je i to jebeno nacionalno pitanje. Svi kukaju, svi. Pa proizilazi da su Srbi, Hrvati i Muslimani u Srednjem Bazenu ugroženi i od Srba, Hrvata i Muslimana. Više mi nije jasno tko koga jebe…

GARA

Baš tako ispada… Neka se jebu bez nas. Na istoku rehabilitiraju četnike, na zapadu ustaše. Sve u štosu nacionalnog pomirenja. A samo da bi bili jedinstveni, jači i brži u oštrenju kame. Svi pod jedan stijeg ili barjak, da sjebemo one prijeko.

KETI

A jadni radnik? Sirotinja? Najveći dio naroda. Što je s njim?

BOLE

Narod će se poželjeti komunista, ali komunista nigdje neće biti… Zajebao sam se Hana. Strašno sam se nasukao. Nisam smio, nikako nisam smio uletjeti u ovo. Da me barem nije zaveo ovaj anđeo sa greškom… Kako mi muškarci padamo na ženske igre…

SOVA

(Dadiju): Meni se ovdje neke stvari ne sviđaju, Pa boga mu, valjda smo neko demokratsko društvo? Previše je od mene očekivati bezpogovorno izvršavanje tuđih odluka.

MRGA

Isto mislim i ja. Jebeš hijerarhiju u kojoj sam ja na dnu, ili tek neka  tisućita karika između neba i zemlje.

DADI

Čujte, budimo opozicija u partiji.

LOLA

Da. Budimo ultraši, kontraši, šezdesetosmaši…

SOVA

Najavimo to… Da kasnije ne bude zabune.

LOLA

Pustite me govoriti. Vaši mozgovi su previše rastočeni u alkoholu. Narode, čujete i počujete! Nas četvoro: Mrga, Sova , Dadi i ja – pozivajući se na demokratske principe života najavljujemo da ćemo djelovati u sklopu partije, ali kao jedna opozicijska struja kontraša, koja će je za dobrobit partije uvijek kritizirati i time ćemo biti jedna zdrava protuteža oficijalnoj struji u partiji.

SMRT

Ljudi, vi ste ludi! Nemojte da se raspadnemo već na osnivačkom kongresu!!

KETI

Takva partija onda nam i ne treba.

GARA

Ne treba nam nikakva partija. Nismo djeca…

BOLE

Ne zakuhavajte. Kakva opozicija?! Budimo složni!

HANA

Gotovo je sa slogom. (pali prskalicu, to čine Gara i Keti)

MRGA

Neka partije…

DADI

…Ali neka i opozicije.

SMRT

Ne radi se to tako momci. Ne dobro za vas… Čuvajte se…

SOVA

Ma šta ti meni možeš?!

SMRT

(ode do kaveza u kavani, otvori ga i natjera pticu da izleti iz njega): Mogu ovo. Za početak… A mogu i ovo!

(Mahne rukom kao da nešto skida s neba, počinje kiša, svi kisnu. Smrt stoji blažena na kiši, kupa se u njenim kapima, uskoro joj se pod natopljenom haljinom ocrtavaju linije tijela. Kiša pada, pada, pada. Bole pali prskalice i daje ih svima. Smrt se raskalašeno smije. Glazba A. Hačaturijana “Ples sablji“ kao uvertira za narednu sliku.)

 

 

IV.

BEZUMLJE

(po ponoći: 02:35h CET)

 

(Ljetni pljusak  jenjava. Smrt je otišla u kavanu.)

 

HANA

Bole, volim te i zato se spašavajmo iz ove ludare!

BOLE

Slutiš nešto?

HANA

Ne slutim… Sve je jasno kao dan. Brišimo odavde…

BOLE

Čekaj… Pokušat ću još nešto. (šapuće joj na uho)

(Smrt dolazi iz kavane. Presvukla se u uniformu, nešto slično američkim marincima, kao komandos, na glavi beretka, zelena, na rukama rukavice, lice zacrnila tamnilom, odlučna i opasna izgleda. Isti Rambo. Za pojasom automatski pištolj i rambo nož, tri bombe, preko grudi dva redenika metaka, u ruci automatska puška, u drugoj snajper, gas maska visi na grudima, čizme škripe dok hoda. Sve u svemu, Smrt se naoružala do zuba.)

GARA

Vidi, vidi…

KETI

Ovo mi se već ne siđa.

LOLA

Šta je ženske? Zašto cvilite ?

DADI

Ovo me podsjeća na Ramba, peti dio.

MRGA

Misliš na Rambinu? (cerekaju se on i Dadi)

SOVA

Gospoja, šta će ti ta artiljerija? Nije ratno stanje.

HANA

Samo ti Sova traži vraga.

SMRT

Gospodo bijednici – ovo je vojni puč. Ima li netko šta protiv? (repetira automat i uperi prema njima, svi se zalede, pomodre, pozelene, požute, posive, zamru od straha): Vama demokracija ne može pomoći. Daleko je Balkan od nje… Ja imam jedan san, san… Predlažem vam nešto pametno: deset godina vojne diktature. Jer toliko će mi trebati da odjelim žito od kukolja. Jesam li bila jasna?!

BOLE

Ali madam, ja se užasavam nasilja… Našu zastavu s pravom već dugo u svijetu vide kao krvavo sivu modricu… Bili smo totalitarno društvo. Sad još i diktatura – to će Jugu poderati k’o dijete papir, zapaliti, i šta će od nje ostati? Pokušajmo sa konfederacijom. Eto: kad svi budu imali svoju prćiju, svoje državice, valjda će biti spokojniji. Vezivat će nas Sava, Drina i Una… i pokoja uspomena iz naše tužne i herojske istorijske povijesti.

SMRT

Žao mi je. Ja više nemam živaca.

BOLE

A šta, ipak, ako ja imam bolji prijedlog?

SMRT

Ne vjerujem.

SOVA

O čemu je riječ ?

HANA

O internacionali.

DADI

Nemojte se sad zajebavati.

MRGA

Šta vam je? Kakva glupa internacionala?!

LOLA

Bole, da te nije opalio delirij? Ti bi vratio kotač povijesti za sto pedeset godina unazad!

GARA

To nije dijalektika Bole! A ti si me učio njoj.

KETI

Pobogu Bole, pa to je odavno demode! Naravno, ako hoćeš!

SMRT

Čim ste vi mahom protiv njegove ideje, a niste je ni čuli do kraja – sigurno nešto vrijedi. Saslušajmo ga. Bole, o čemu se radi?

BOLE

Pažljivo me slušajte. Svi ste vi odrasli i ozbiljni ljudi. Neki nisu baš sasvim emocionalno sazrjeli, ali ono malo inteligencije što imate u vašim ganglijama, još vam je očuvano – bar nitko nije zaglibio u demenciju. Jeste li čuli za slobodne zidare masone?

MRGA

A, znam ja… To je neka mutna organizacija.

DADI

Da. To su kriminalci! Ali sve rade u rukavicama.

BOLE

Budite strpljivi… Dakle, vidim da niste baš bistri po tom pitanju. Bit ću konkretan: ni jedna velika, bitna stvar na ovoj planeti u zadnjih skoro tristo godina nije se odigrala bez njihovog blagoslova ili učešća. Molim vas, pogledajte samo europsko prosvjetiteljstvo! Voltaire, Rousseau, Didrot, a i ostali – svi su oni bili masoni i donijeli su Europi i Svijetu novu ideju. Iz njihovog krila su izašli Robespierre, Danton – i oni su masoni. Lafayette je izvezao masonstvo u Ameriku. Washington… od četrdeset američkih predsjednika, trideset i šest ih je bilo masona. Pomislite samo na ova imena: Paul Austin tj. Coca Cola, Levs Strauss – traperice, svi ti megamagnati i njihov kapital upravlja Amerikom, Svijetom. Zatim sve velike dinastije Europe zauzimale su visoko mjesto u masonskoj hijerarhiji. Jedan Tolstoj, ali i Trocki. Njihovo je maslo i Oktobarska revolucija… Ne gledajte me blijedo, točno je…

KETI

Zar i umjetnici i znanstvenici?

BOLE

Zašto ne Keti? I oni: Hugo, Bach, Hegel, Beethoven, Mozart. Zatim jedan Goethe, Heine, Schiller, Marx, Brecht. Tu su i Newton, Nelson, Churchill, Rotshild, Loyd – sve junaci nad junacima!

GARA

Pa ima li tko da nije?

BOLE

Nema! Hajle Selasije, Ahmed Sukarno, Naser, Castro…

MRGA

E, tu sam te čekao, kod nesvrstanih… A naš velikan sa male novčanice?

BOLE

Ni nas siročiće nisu mimoišli. Masoni su: Vuk i svi Karađorđevići i Draškovići. Pa Meštrović, Supilo i I. G. Kovačić. Svi, svi, svi…

DADI

Mrga te je pitao za čovjela sa devalvirane novčanice?

BOLE

Tesla nije… Einstein nije, Lenjin nije, Gandi nije. Ali oni su bili udareni. Tu su i prva tri manijaka Staljin, Hitler, Musolini i Franco… A što se tiče čovjeka na pola dinara, da te nešto pitam Mrga: što ti misliš, zašto su masoni ustanovili 4. svibanj 1980. godine kao svoj dan međunarodne socijalne pomoći? Misliš li da je to slučajnost? I izbroj mi masone koji su mu došli na pogreb!

MRGA

Pa da… A meni su u SUP-u govorili da nije…

DADI

Koliko ja kužim – onda smo svi mi masoni…

SOVA

Jebo te… Sve mi zvuči kao neki hvalospjev tim mlinarima, ovaj, zidarima…

BOLE

Jesmo masoni… Oni planiraju razvoj civilizacije. Lova obrće svijet. E pa ako ne možemo protiv njih, niti bez njih, onda budimo članovi masonske internacionale.

SMRT

To je točno. Vođe nesvrstanih su samo odraz masonske politike. Ujedinjene nacije postoje i opstaju zahvaljujući njima. MMF, Evropski parlament, rimski klub od kojeg Ante Marković posuđuje lovu za nas, samo su filijale masonske internacionale. Juga je masonski eksperiment. Hej ljudi, mi smo zamorčići, mi smo uzorak u epruveti masonskih alkemičara! Dakle, to je jedini izlaz. Europska dvanaestorica ne žele jaku Jugu. Ali nisu ni za njen raspad. Oni su ujedinili Njemaču, kupili Gorbačova, doveli Voytilu u Vatican, pokrenuli iransku revoluciju, izazvali krkljanac u Pekingu. Ma, kažem vam, dečki su jeba do neba… i nazad!

BOLE

Eto, mi više nemamo ni otadžbine, ni domovine, jer i naši očevi su bili masoni, a naša domovina već dugo pripada njima. I zato ja volim sve ljude ovoga svijeta zajedno: Patagonce, Kirgize, Papuance i Hotentote. Žute i crne…

SOVA

Ja ne volim sve.

GARA

Ti ne da si nacionalista, ti si i rasista najcrnjeg tipa.

SOVA

Pa šta? Nisam ljubitelj crnaca.

GARA

Znam. Da kojim slučajem moraš svirati kao Dadi i da sviraš klavir, ti – kakav si, svirao bi samo po bijelim tipkama… Nikada ti nećeš shvatiti ono “…svi će ljudi braća biti…”

KETI

Pa to je iz “Ode radosti”!

MRGA

Koju je, koliko se sjećam – napisao Shiller…

DADI

A koliko sam čuo i on je bio mason!

KETI

Sviđa mi se ta svirka…

SOVA

Mislim da imam tu ploču. (ode je naći, a kad je nađe čuje se glazba “Ode radosti”)

LOLA

A komponirao ju je Beethoven – isto mason.

HANA

Svi smo mi masoni, jer smo produkt masona. Stara Juga – Londonski odbor i Krfska deklaracija, AVNOJ i Jalta – sve su to dirigirala braća masoni.

SMRT

Pa šta, bolje je pripadati bogatom bratstvu, nego biti fukara uz nesvrstane.

GARA

 (Za sebe, ali čuju je i drugi): A moja sirotinja? A strukovni sindikati? A rudari? A termoelektrane, jer hidrocentrala nema jer od govana rijeke ne mogu teći? Šta je sa rudarima, da ih zatrpamo, generalno, sve jednom i zauvijek da ostanu pod zemljom. Mi ovdje furamo neke nacionalne partije i demokracije. A zapravo postoje samo dvije nacije: bogati i siromašni…

MRGA

Nemoj tako. Tko radi – imat će. Privatna inicijativa, prije svega. Nismo jednostrani. Uostalom, mi privatnici smo se za svoj kapital i te kako krvavo borili!

HANA

Za šta? Da privatnici caruju, a radnici gladuju?! Sve te posrane demokracije su laž. I sve je to laž izražena kao istina!

SMRT

Dakle, hoćemo li osnovati veliku ložu Balkana?

HANA

Balkan je Pandorina kutija Europe… I kako će završiti taj projekt, to ni bog ne zna.

BOLE

Što mi oponiraš? Želim ih umiriti. Vidiš da je klanje na pomolu. Svi su naoštrili bodeže i kame…

HANA

 (Boletu): Ne vjerujem toj gospođi.

SOVA

 (pustio je korsku izvedbu “Ode radosti” na našem jeziku): Evo naše himne! Tko će tancati?

BOLE

Ekcem homo! K’o kec na jedanaest. Čovjek rođen da bude veliki vođa: Führer, Duce, Caudillo, Staljin… Je li Sova, uzbudiš li se ti kad govoriš narodu, a on ti aplaudira?

SOVA

Pa, uzbudim…

BOLE

Dobro se uzbudiš…?

SOVA

Bogme, dobro!

BOLE

Pa i svršiš?

SOVA

Svršim…

BOLE

Znači i tebi se diže na narod. Normalno, kad ga svi jebu, zašto ne bi i ti?

SOVA

Vratiću ti za ovo…

MRGA

Hoćemo li staviti prijedlog na glasovanje?

SMRT

Ja sam za! (opali rafal u nebo): Tko je protiv?!

KETI

…E što nam je demokracija dugo trajala!

LOLA

Ovo više nije teror. Ovo je horor… Ja sam za. Volim Stephena Kinga!

HANA

Za šta? Za horor?!

LOLA

Ne, nego za masone!

GARA

Najbolje je uvijek biti opozicija… Ja nisam za! A ti se mala (govori Smrti): ponašaš kao država. Država ima blagoslov nekažnjeno ubijati. Otkud ti to pravo, kad si ti; država – uvijek vladavina manjine nad većinom?!  Je l’ to tvoja demokracija? Takva demokracija, a ni država nam ne treba!

BOLE

Gara je u pravu…

SMRT

Zar i ti sine Brute?

DADI

Nije on Brut, on je Bole!

(Gara nehajna kao da šeta, neprimjetno se šulja iza grma i vadi pištolj. Zvižduće gledajući u zvijezde.)

SOVA

Ja sam za masone.

MRGA

I ja sam za braću.

DADI

 (pjeva): “Svi će ljudi braća biti…” I ja sam!

KETI

Ja sam zu Garu i Bolu, ali molim, bez uvrjede.

HANA

Gospođo, nemojte to previše osobno shvatiti – i ja sam uz Keti.

SMRT

Pa što ćemo onda…? (stravično duga pauza: petnaest sekundi)

SOVA

…U konfederaciju. Simetričnu, asimetričnu, dijagonalnu, svejedno.

DADI

Može i unija.

MRGA

Ma podijelimo se do kraja. Propadnimo časno k’o stara Grčka, neka svaki grad bude država za sebe. Polis – država, Grci su mudri!

BOLE

Kompletan idiot!

GARA

Vidim ja da moram uzeti stvar u svoje ruke…

 (Puca u veliku sijalicu koja obasjava vrt. Nastaje mrak, zapravo modra polutama. Može se nazrijeti kako Mrga, Dadi, Sova i Lola uz kukanje: “Mila majko, najebao sam“ – i – “E sad smo ga svi popušili“ – na vrat na nos trče u kavanu, a Bole, Hana, Keti i Gara nemilice obaraju stolove i stolice i dižu barikade i grudobrane. Gara iz mercedesa vadi oružje i dijeli svojima. Netko u kavani gurne gramafon i čuje se samo ponavljanje: “Svi će ljudi braća biti”, to se čuje pola minute, onda netko unutra razbije gramafon i sve utihne.)

 

 

V.

KAOS

(zora: 04:25h CET)

 

(Obje strane su zauzele položaj kao da su na frontu. Gase se svjetla u kavani. Cijevima razbijaju stakla na prozorima. Gara je dovukla svoj mercedes upalila farove koji obasjavaju front i kavanu. Čuje se tumbanje namještaja u kavani. Smrt stoji u dubini scene sa crnim ružama.)

 

GARA

Počinje jebačina u tri čina!

HANA

Ne. Ovo je zadnji čin naše tragedije.

GARA

Kako za koga… Moramo se vratiti u naše povijesno-historijske granice. Ovo je bitka za životni prostor!

KETI

Bosanski lonac je proključao. Gozba je zgotovljena… Još samo malo češnjaka dodati pa da složno  zasmrdimo…  i zaprdimo…

BOLE

Kako možete toliko pričati u ovakvim trenucima? Juga se raspada ko kula od karata, a vi serete li serete…

SOVA

Sirotinjo! Čujete li me? Izgubili ste bitku! Predajte se!

GARA

S tobom i treba pričati samo preko nišana.

KETI

Neka smo se podijelili. Frajer smrdi kao da je u formalinu.

GARA

Sova, jesi li napisao oporuku?

SOVA

Neće mi trebati. Ne mislim poginuti.

HANA

Šteta, neće te nitko nazvati palim borcem.

SOVA

A ti nemaš djece… Pa nećeš biti majka neznanog junaka…

BOLE

Ljudi, zar moramo baš ovako…?

DADI

Iscrpili smo sve mogućnosti.

BOLE

Zar da budemo kao ona djeca koja su pojela svoju revoluciju?

SOVA

Za sve je kriv socijalizam. A znate li što je socijalizam? Socijalizam je žrtvovanje pojedinca cijelini – Jozef Gebels!

MRGA

Jebi ti to. Kod nas niti je čovjek stvorio revoluciju, niti je revolucija rodila novog čovjeka.

BOLE

Znate li za šta se borite?

LOLA

Za lovu do krova. Za kapital. Krupni!

SOVA

I za demokraciju. Za slobodu!

KETI

Kako reče jedan pjesnik što se samoubio: “Da li će sloboda umjeti da pjeva kao što su sužnji pjevali o njoj?”

SOVA

Jebeš pesmu i pesnike! Oni su pasivni. Ja sam za akciju!

GARA

Ona krvavo siva modrica, kako reče Bole, ide mi na živce sa svojim namigivanjem. (puca u pokvarenu reklamu na kojoj je jugoslavenska zastava): Jebeš simbol koji namiguje čas istoku, čak zapadu. Namiguša, obična kurva kao Sovine kurve. Politika ju je iskvarila. (opali još jedan rafal, raznese reklamu u komdaiće): Zbogom Jugo… „Svi smo mi mrtvi, samo se po redu sahranjujemo…”

SOVA

Pucaš u zastavu! Krmačo jedna!!!

KETI

Tvoji su je već dugo spaljivali, pred crkvama, na tekmama…

SMRT

 (priđe Sovi, stavi mu crnu ružu za rever, on niti vidi nju, kao i ostali, niti to osjeti): Pjevaj ti mali borbene pjesme…

GARA

 (nanišani Sovu i puca u Sovu): Bay – bay, Glembay! (Sova padne ko pokošen)

DADI

Mrga, Sova je riknuo!

SOVA

…Nisam još… Ante i Andrija, vidjeste me braćo, na pravdi boga pogiboh… Evo me vama… U-sta-ni, ba-ne… Je-la-čiću… (umre)

MRGA

…I nije bio neki čovjek. Da vidimo šta je imao u džepovima?

DADI

Može li: ti uzmi sve iz džepova, a meni ostavi njegovu protezu. I gore i dolje je imao zlatni most.

GARA

Šta je? Ušutili ste se ? Već imate palog borca? Hahaha!!! Dignite mu još jedan spomenik na Avali!

LOLA

 (razbjesni se): Majku vam jebem ljevičarsku! Razbucat ću vas k’o govna! I vi ste mi neki humanisti, demokrate! (puca šarajući automatom): Vi ste obični komunistički šupci!

KETI

Ooooo, ovo je Bole na tvoju adresu. Reagiraj, momče.

HANA

Davno je on prestao biti komunista.

GARA

Ali je uvijek govorio da je u duši komunista.

BOLE

U snu komunista, na javi hedonista… (uzvrati rafal): Eto reagirao sam. Je l’ sad sve u redu?

KETI

Tako lafe! Hej, vi, predajte se! Zapalit ćemo kavanu!

DADI

Jebe mi se, nije moja!

LOLA

Bolje grob, nego rob!

MRGA

 (čuje se kako Mrga nešto petlja tražeći neku radio stanicu): Utišajte se… Uhvatio sam… vijesti…

OFF

 (radio vijesti, zapravo glas Smrti): Narodi i narodnosti Jugoslavije! Posljednje priopćenje: Jugoslavije više nema. Izdahnula je na barikadama demokracije. Vi njeni sinovi, raskomadali ste je ovim građanskim ratom. U Beograd je slavodobitno na lipicaneru ujahao kralj Tomislav Karađorđević. Anektirao je Makedoniju i Crnu Goru i sa tri armije već maršira na Drinu. Slovenija i Hrvatska su proglasile uniju pod imenom Slovensko-hrvatska monarhija, a njene snage su već na Uni. U Bosni, a i u Hercegovini je referendumom restauriran Bosanski pašaluk i fermanom je najavljen džihad. Njeni mudžahedini se koncentriraju na Savi i Drini. Na televiziji imate momentalno direktano-izravan prijenos smrti. Umiranje uživo. Budite svjedoci svoga pada. Neka vam bude laka smrt i još lakša zemljica…

DADI

Zajebi tu spikericu. (ugasi se radio)

LOLA

Vi ste krivi. (izleti i puca nasumce, Smrt joj stavlja s leđa crnu ružu, Hana je pokosi, ova padne): Zalazim u zenitu života.

MRGA

 (ističe barjak sa bijelim, prljavim stonjakom): Tražimo prekid paljbe, moramo pokupiti ranjenike!

GARA

Prekini vatru! Budimo humani u ovim neljudskim trenucima.

MRGA

 (istrči bez oružja): Lola, ti ne smiješ umrijeti. Čuješ li me? (drma joj glavu, a ona stravično krvari)

 LOLA

Čuvajte mi Bosnu… a i Hercegovinu… i Sanđak, jer i tamo ima muslimana. Pokopajte me u Zagrebačkoj džamiji, sredila sam to sa zagrebačkim muftijom… Ah, odlazi vam konopljin cvijet hrvatskog naroda… Zbogom u dženetu, već čujem zbor i orkestar anđela…

MRGA

 (protivnicima): Još samo deset sekundi! (on i Dadi je uhvate za noge i vuku u kuću, Gara za to vrijeme odbrojava sekunde)

GARA

Dva, četiri, šest, osam, deset! Opali!!!

(štektaju automati sa obje strane, ludnica – mijenjaju šaržere, bacaju bombe, zaglušujući urnebes, pakao u malom, potom zatišje.)

KETI

Za koji se kurac ja borim i ginem?

GARA

Da te ne zarobe ovi idioti. Ova dvojica ne ostavljaju ništa živo. Prvo bi te silovali, pa isjekli i ispekli, pa bacili svinjama… Uhhh…!

HANA

Što je?

GARA

Dobila sam…

BOLE

Šta si dobila? Menga?

GARA

Ma zajebi. Mene je to prošlo. Nego ljudi… Moram se isprazniti… Boga mu… Velika porcija… Hajde Dadi, pusti me u WC, živa se…

DADI

Je l’? Ne može! Useri se! Crkni! Uostalom, ranila si me…  I otkud znam da nisi peta kolona, pa se želiš uvući na blef ?!

GARA

 (otrči iza grma): Vratit ću ti za ovo stoko! (Bole, Hana i Keti stavljaju gas maske)

BOLE

Još nam je samo trebao i taj Garin miomiris.

GARA

 (dolazi, namješta odjeću): Šta pizdite? Mirišem k’o ljubičica! Ajde ne serite! Skidajte to, strašila jedna. Kontaminacija je prošla… Opalimo još malo po onim pederima. Već smo ih prepolovili. (sporadična paljba, Smrt spusti ružu Keti)

KETI

 (neoprezno se digne, Dadi je pogodi, ona padne): Gara, opalio me…

GARA

Jebeš budalu. To mu je bila jedina šansa da te opali. Druge municije nema… Ne daj se stara… Ići ćemo mi opet na Ponte Rosso i u Graz, svugdje…

KETI

Ne blebeći… Znaš, imam stotinjak šuškavaca. Podjeli djeci kada prose, da ne pokisnu. Prehladit će se, razboljeti… Pas mu mater, u sisu me pogodio… Bolje i to nego u lice… Bit ću šarmantan leš… Stara, čuvaj se politike. (umre)

GARA

Kad ga uhvatim, za muda ću ga objesiti… (pogleda Keti): Slava joj !

BOLE  i  HANA

Slava!

GARA

 (uzme snajper i pretrči od grma do stola, od stola do rođtilja i od roštilja do fontane, gledajući da joj Dadi dođe na nišan, vadi svežanj maraka, dolara i funti iz džepa i baca ih u zrak): Lova! Monney, monney, monney!!!

MRGA

Dadi, lova pada s neba!

DADI

Znači li da smo postali Amerika?

MRGA

Amerika ili ne, lova pljušti k’o kiša!

(Smrt da Dadiju crnu ružu, on k’o budala poleti za parama ne bi li uhvatio koju novčanicu, Gara puca i pogađa ga.)

 MRGA

Dadi, pazi metak!

DADI

 (padajući): Jebali te socijalistički stripovi. Mrga, kurvin sine… Znaš da imam zlatnu šipku u butini. Nemoj me iskasapiti…

MRGA

E jebi ga sada. Ma ne bi’ ti ja to napravio. Samo ti mirno umri. Jedva čekam da ti dignem spomenik. (Dadi umre)

GARA

 (razdragana): Keti, osvećena si u rekordno prolaznom vremenu! (Smrt joj stavi ružu, u tom trenu neopreznosti, Mrga je prmjeti i pogodi je, ona padne, zatišje)

MRGA

Bole, predajem se. Zar ne vidiš da je ovo bezumno, besmisleno. Mi ustvari nemamo ništa protiv drugog…

BOLE

Imamo Mrga, imamo… Ovo je klanje do istrebljenja!

MRGA

Jebala te tvoja revolucija! (baci dimnu zavjesu, pokušava proboj iz kafane): Ne padam živ u vaše šape! (Smrt mu stavlja ružu na rame)

BOLE

Pucaj na prozor, ja ću na vrata! (rafali, Mrga pada)

MRGA

…Netko je rekao da je Juga grobnica naroda. Dobro je i rekao…

(Razilaze se oblaci, ptica se vraća u vrt, čuju se prepoznatljivi tonovi Mozartovog „Requiema“)

HANA

Nikad te nisam pitala, što si ti po naci…

BOLE

…Srbin.

HANA

A ja Hrvatica…

BOLE

A ja sam sada ljubitelj smrti… Nekrofiličar…

HANA

Znaš što je ovo…? Anus mundi.

SMRT

 (pojavi se u haljini kao i ranije): Ja sam vaša učiteljica. A vi, loši ste đaci. Pucajte, ja ću i dalje držati sat, njima! (pokazuje na publiku): Bila jednom jedna Juga… na brdovitom Balkanu…

(Bole i Hana pucaju u Smrt, ali je ne mogu ubiti, ona se počinje smijati, uskoro to počinje bivati odvratni, sardonski, zaglušujući grohot, zatim se ona uozbilji i nekome iz publike pokaže glavom ne Bolu i Hanu. Digne se gledatelj iz publike, (koji je zapravo glumac)  ispod mantila munjevito izvuče automat i pokosi Bolu i Hanu, koji u zagrljaju padnu na tlo, tišina, mrak, vječni mrak, beskrajna tama kaosa.)

 

 

K r a j

Appearance
Layout
Element Style
Accent Color